Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Man kan inte snickra till sin egen demokrati

Det är grundlagarna som styr.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på flera insändare angående demokrati.

Det går inte att snickra till sin egen demokrati som tur är. I Sverige har vi våra grundlagar som grund för vår demokrati och dess utövning. I regeringsformen som är en av våra grundlagar kan vi läsa om vårt statsskick. Enligt regeringsformen utgår all offentlig makt från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det betyder att medborgarna är med och bestämmer genom de politiker som väjs in i riksdag, kommun och landsting. Det kallas representativ demokrati. I regeringsformen står också att riksdagen stiftar lagar, att regeringen styr riket och att domstolarna skall vara opartiska. (Det finns mycket mer att läsa för den som är intresserad.)

För att ytterligare förtydliga : Ovanstående betyder att alla partier som är representerade i riksdag, kommun eller landsting har lika stor makt att föra fram sin politik och att rösta i olika frågor, Är något fortfarande oklart så läs regeringsformen och våra grundlagar.

Det är 100 år sedan demokratins genombrott i Sverige, rösträtten, 1918. Detta skall högtidlighållas med en tillfällig allmän flaggdag 17 december 2018. Leve demokratin och friheten!

Marianne Johansson (S)

Varberg