Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kan inte vara förbjudet att rytmiskt recitera en textrad (rappa) men tillåtet att i toner sjunga exakt samma rad, skriver ”Musikläraren”. Bild: Anthony Anex
Det kan inte vara förbjudet att rytmiskt recitera en textrad (rappa) men tillåtet att i toner sjunga exakt samma rad, skriver ”Musikläraren”. Bild: Anthony Anex

Man kan inte förbjuda en hel musikstil

Ska det vara tillåtet att sjunga en text, men inte att rappa den?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Gangsterrap kan inte jämföras med ”satanistisk” hårdrock

Man kan naturligtvis inte dra alla över en kam och förbjuda en hel musikstil. Det kan inte vara förbjudet att rytmiskt recitera en textrad (rappa) men tillåtet att i toner sjunga exakt samma rad. Det är således viss text ni vill ha bort, tänker jag, Hellsborn. Försök på den vägen istället, och jobba emot enskilda verk, enskilda ord och meningar. Men det blir nog inte lätt. Ebba Gröns "Skjut en snut" gick inte att stoppa ens på 70-talet.

Visst kan och ska man censurera viss text. Det görs hela tiden. Urskilja och hålla bort "olämpligt" innehåll. Vad som är olämpligt är subjektivt men som ägare av någon form av rum eller media kan man ändå bestämma. Yttrandefriheten är absolut inte gränslös.

Det finns lagar mot viss text och vissa uttryck. Vi har redan en hel del exempelvis mot hets, uppvigling, förargelseväckande beteende, stötande innehåll, med mera.

Musikläraren