Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför envisas man i Sverige att säga att mammografi är något positivt, undrar insändarskribenten. Bild: Christine Olsson/TT
Varför envisas man i Sverige att säga att mammografi är något positivt, undrar insändarskribenten. Bild: Christine Olsson/TT

Mammografi borde stoppas helt och hållet!

Varför envisas man i Sverige att säga att mammografi är något positivt?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Mammografi borde fortsätta vara gratis

Helt korrekt som skribenterna skriver så kommer 7 995 svenska kvinnor drabbas av ett besked som ruskar om hela deras liv, HELT I ONÖDAN!

Organisationen The Cochrane Collaboration har systematiskt gått igenom forskningen som finns kring mammografi, och man visar att det finns både få fördelar och fler nackdelar:

•Om man undersöker 2000 kvinnor med mammografi regelbundet i 10 år, kommer en av dem att ha nytta av mammografin, eftersom hon kommer att undgå att dö av bröstcancer.

•Samtidigt kommer 10 friska kvinnor av de 2000 deltagarna p.g.a. mammografin att få diagnosen bröstcancer och bli behandlade i onödan. Dessa kvinnor får genomgå operation med delvis eller helt borttagande av bröstet, de kommer ofta att få strålbehandling, och i några fall cellgiftsbehandling.

•Dessutom kommer 200 av de friska kvinnorna att få uppleva falskt alarm. Den känslomässiga belastningen, som ett falskt alarm ger, kan vara tung att bära (direkt saxat ifrån Cochrane Nordics hemsida).

Varför envisas man i Sverige att säga att mammografi är något positivt när vetenskaplig genomgång visar på att det saknas grund för dessa rekommendationer? När politiker dessutom försöker skaffa billiga poäng på felaktiga grunder så lämnar det mycket att önska.

David Bodiroza