Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kostnadsfri mammografi är viktig för att få fler medelålders kvinnor att kontrollera sina bröst och att på så vis upptäcka fler cancerfall tidigare än idag, skriver debattörerna. Bild: Christine Olsson/TT
En kostnadsfri mammografi är viktig för att få fler medelålders kvinnor att kontrollera sina bröst och att på så vis upptäcka fler cancerfall tidigare än idag, skriver debattörerna. Bild: Christine Olsson/TT

Mammografi borde fortsätta vara gratis!

Varför vill KD göra det svårar för kvinnor att upptäcka bröstcancer?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I år kommer omkring 8 000 svenska kvinnor att drabbas av ett besked som ruskar om hela deras liv. Hur många av dem skulle vi missa om mammografi inte var gratis? Varför vill Kristdemokraterna göra det svårare för kvinnor att upptäcka bröstcancer?

Var tredje svensk kommer att få ett cancerbesked under sin livstid. Tillsammans måste vi politiskt öka ambitionerna i kampen mot cancer, inte minst mot bröstcancern som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Den svenska mammografin var världsunik när den lanserades och den är idag en grundbult i den svenska bröstcancervården. Mammografin har gjort att fler kvinnor överlever cancern genom att tidigt upptäcka sjukdomen vilket är helt avgörande.

Därför blir vi riktigt förbannad när Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor presenterade sitt förslag till budget för några veckor sedan. Kristdemokraterna vill nämligen avskaffa den kostnadsfria mammografin som infördes 2016. Hur många kvinnor kommer nu att välja bort en undersökning? Hur många sjukdomsfall kommer upptäckas senare eller upptäckas när det är för sent?

En kostnadsfri mammografi är så viktig för att få fler medelålders kvinnor att kontrollera sina bröst och att på så vis upptäcka fler cancerfall tidigare än idag.

Till råga på allt gör Ebba Bush Thor inlägg på Instagram om Rosa Bandet och den internationella månaden i kampen mot bröstcancer. Detta sker alltså samtidigt som hennes parti vill göra det dyrare för kvinnor att kontrollera om de har cancer.

Vi vill därför rikta oss till alla kristdemokratiska politiker i Halland. Uppmana Ebba Bush Thor och ert parti att tänka om, mammografi bör vara gratis!

Sara Heikkinen Breitholtz (S)

riksdagsledamot

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd

Krissi Johansson (S)

kommunalråd, Halmstad

Eva Borg (S)

kommunalråd (S)