Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pengarna för Operation Rimfrost borde självklart läggas på fler lärare i skolan, skriver insändarskribenten.  Bild: JESSICA GOW / TT
Pengarna för Operation Rimfrost borde självklart läggas på fler lärare i skolan, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Magsår och rimfrost

Lägg pengarna på det som är roten till det onda.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Så är då viskningsleken om lågkonjunktur igång. Igen. Vargen kommer ropar någon och fårskocken, d.v.s. människan, springer i blindo åt andra hållet.

Tänk om, jag säger tänk om, lågkonjunkturen är en konstruktion. Tänk om några sinnrika exemplar av arten Homo Sapiens har kommit med idén att se till att skapa en rörelse i ”marknaderna”. Genom att först positionera sig för en lågkonjunktur och sedan starta en snöboll som växer till en lavin kommer förmögenheter att skapas. Det blir ju en självuppfyllande profetia när företag får för sig att lågkonjunkturen kommer och drar ner på investeringar, anställningar etc.

Kommunen ska nu "spara" pengar, bland annat inom skolan. Som lärare ser jag inte hur detta är möjligt. Bortsett från att effektivisera byråkratin/administrationen/systemkrafterna är det enda rätta att höja skatten. Pengarna ska oavkortat gå till att det ska finnas fler människor i skolan, på vårdcentraler, sjukhus, äldreboenden m fl.

Staten har nu utlyst en så kallad nationell särskild händelse och inlett operation Rimfrost efter senaste tidens våld i Sverige. Det är som att bota magsår med medicin istället för att gå till botten med roten till det onda. Pengarna borde givetvis läggas på fler lärare i skolan. Lärare som träffar eleverna från morgon till eftermiddag och kan förmedla värderingar och kunskap. En bra skolgång är bästa sättet att se till att en människa inte dras in i sammanhang fyllda med rädsla istället för kärlek. Vägen dit börjar med engagerade lärare samt fler än en lärare per 25 elever.

Dessvärre läggs budgetar som är lika kortsiktiga som näsan på de som lägger dem. Då blir det kompensatoriska, verkningslösa åtgärder. Människan är på ett sluttande plan. Avhumaniseringen pågår. Vi är dessvärre reducerade till siffror i ett excelark. Det som behövs är människor som står upp för de humanistiska värdena. Någon karriär blir det inte då förstås, men å andra sidan kan man möta blicken i badrumsspegeln när man borstar tänderna på kvällen.

Christian Lindbäck