Vesterhavsskolan. Vi kommer behöva utöka antalet platser i grundskolan oavsett om Vesterhavsskolan ökar eller ej, skriver Sven-Olof Lundin (C).
Vesterhavsskolan. Vi kommer behöva utöka antalet platser i grundskolan oavsett om Vesterhavsskolan ökar eller ej, skriver Sven-Olof Lundin (C).

Möjligheten att välja skola är självklar för C

Att Vesterhavsskolans får utöka är bra av flera skäl.

ANNONS
|

Som väntat gav Skolinspektionen Vesterhavsskolan tillstånd att komplettera sin skola med förskoleklass och årskurserna 1-5. Det här tycker vi är bra av flera skäl. Dels har Vesterhavsskolan visat att den kan hålla hög kvalitet i sin verksamhet, vilket bland annat yttrar sig i att många elever varje år söker sig till skolan. Dels underlättar det för vår kommunala skolorganisation om också Vesterhavsskolan är en F-9-skola.

Som HN tidigare rapporterat har det i barn- och utbildningsnämnden rått delade meningar kring Vesterhavsskolans ansökan till Skolinspektionen om att få utöka sin verksamhet. Centerpartiet har tillsammans med övriga partier i Alliansen + ställt sig positiv medan oppositionen varit avvisande. Ett av de argument som oppositionen framfört mot Vesterhavsskolans ansökan är att skolan ”plockar elever lite här och var”, eller som ledande företrädare för Socialdemokraterna brukar beskriva som att Vesterhavsskolan ”plockar russinen ur kakan”. Detta är förstås en vrångbild av hur det faktiskt förhåller sig.

ANNONS

Till Vesterhavsskolan söker sig elever och deras vårdnadshavare som är intresserade av skolans inriktningar och pedagogik. Eleverna gör aktiva val och väljer alltså bort de kommunala alternativen i en förhoppning om att Vesterhavsskolan ska motsvara deras förväntningar på sin skolgång. Oppositionen menar att det faktum att elever och föräldrar aktivt väljer en skola bidrar till skolsegregation i kommunen, och använder sig av argument som framställer Vesterhavsskolan som den som handplockar elever som får gå där. Så är det så klart inte.

S har också framhållit att kostnaden per elev i de kommunala skolorna kommer öka då eleverna i de kommunala skolorna blir färre medan kostnaderna för skollokalerna är desamma. Detta argument, att Vesterhavsskolans utökning ger minskade klasser i de kommunala skolorna, kan lätt bemötas med den starka inflyttning till kommunen som pågår. Vi kommer behöva utöka antalet platser i grundskolan oavsett om Vesterhavsskolan ökar eller ej. En utökning för Vesterhavsskolan påverkar bara takten i ökningen.

För Centerpartiet är möjligheten att välja skola självklar. Denna möjlighet gör att alla skolor, fristående som kommunala, ständigt behöver arbeta med utveckling för att kunna attrahera elever och deras vårdnadshavare. Och lustigt nog finns det redan en kommunal skola, som likt Vesterhavsskolan lyckas få elever till sig från hela kommunen. Till Falkenbergs Montessoriskola söker elever och deras vårdnadshavare av samma skäl som andra söker till Versterhavsskolan. Och Falkenbergs Montessoriskola når till och med ännu bättre resultat än Vesterhavsskolan, mätt i genomsnittlig betygspoäng i årskurs 9.

ANNONS

Om det nu är så att Vesterhavsskolans goda resultat är ett bevis för skolsegregation måste ju Montessoriskolan därför vara än mer segregerande. Och eftersom Montessoriskolan är kommunal står det ju kommunen fritt att lägga ner denna skola när helst kommunen vill. Med tanke på oppositionens argumentation blir frågan till Socialdemokraterna självklar; Kommer S lägga ner Falkenbergs montessoriskola om ni vinner majoritet efter höstens val? Det är rimligt att väljarna får ett tydligt besked om detta innan de lägger sina valsedlar i urnan den 9 september.

Sven-Olof Lundin (C)

ANNONS