Långt ifrån alla har så bra pension att de kan anlita städbolag med rutavdrag, skriver Turid Ravlo Svensson (S).
Långt ifrån alla har så bra pension att de kan anlita städbolag med rutavdrag, skriver Turid Ravlo Svensson (S).

Många frågor efter hemtjänstbeslutet

Man ser möjlighet att spara stora summor, upp till 15 miljoner. Vem ska betala? Jo, den enskilda pensionären, skriver Turid Ravlo Svensson (S).

ANNONS

Jag sitter kvar med fler frågor än svar, efter att majoriteten i Socialnämnden beslutade om en inriktning mot differentiering av service och omvårdnad inom hemtjänst.

Man kallar det en inriktning men utredningen är fylld med detaljer om hur det ska gå till att skilja mellan service och omvårdnad.

Man ser möjlighet att spara stora summor, upp till 15 miljoner. Vem ska betala? Jo, den enskilda pensionären. Om det är ett beslut enligt Befogenhetslagen så ingår det ej i maxtaxan och inget förbehållsbelopp är aktuellt. Visserligen säger man att det fortfarande går att få ett beslut enligt Socialtjänstlagen, men man ska ”styra” mot att den enskilde ska beställa städning själv via bolag som är upphandlat av kommunen och faktura ska skickas från företaget till kund, utan kommunens inblandning. Det framgick tydligt i diskussionen på socialnämnden, att några krav på att den som städar ska kunna svenska inte var en prioriterad fråga.

ANNONS

Det kan väl kännas fint och lite lyxigt att få möjlighet att anlita ett städbolag som är upphandlat till ett lägre pris, utan att man behöver göra en biståndsbedömning. Men för mig är detta även en klassfråga. Långt ifrån alla har så bra pension att de kan anlita städbolag med rutavdrag. Måste de vänta med att få hjälp tills de får ett bistånd och kan använda rätten till förbehållsbelopp? Och hur många gäller detta?

Vad händer med nuvarande personal? Hur många har inte rätt utbildning för att vara kvar som arbetstagare hos Varberg Kommun? Finns det en plan för hur de skall hinna utbilda sig till undersköterskor innan den nya inriktningen träder i kraft. Kommer de att sägas upp från kommunen?

Har personalen fått vara med i dialogmöten och själv framföra förslag på förändringar? Hur har det fungerat i de grupper man har haft en viss differentiering redan idag? Enligt utredningen har det varit svårt att få till, men enligt de jag har pratat med så har det fungerat väl, om man får tillräckligt med tid att planera.

Vi har både KPR (kommunala pensionärsrådet) och KTR (kommunala tillgänglighetsrådet). Varför får de inte vara med i dialog om en så stor och viktig fråga?

ANNONS

Vad menar Varberg Kommun med att de vill vara en ”attraktiv arbetsgivare”?

Vi Socialdemokrater tror också att vi måste hitta lösningar för att i framtiden få tillräckligt med personal inom äldreomsorgen och att skilja mellan omvårdnad och service är säkert en nödvändig väg. Men vår personal ska ha bra anställningar med kollektivavtal och våra omsorgstagare ska inte behöva betala högre avgifter för att vår välmående kommun skall spara pengar.

Turid Ravlo Svensson (S)

vice ordförande socialnämnden i Varberg

ANNONS