Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blev ingen ökad grundbemanning i kommunens äldreomsorg eller hemtjänstgrupper. Bild: Andreas Olsson
Det blev ingen ökad grundbemanning i kommunens äldreomsorg eller hemtjänstgrupper. Bild: Andreas Olsson

Mätning, kontroll eller riktigt arbete

Mer pengar satsas på byråkrati samtidigt som det sparas på arbetet som görs på golvet inom socialnämnden i Varberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Socialnämnden i Varberg beslöt 25/4 att införa IBIC, Individens behov i centrum. Ett arbetssätt för social dokumentation. Projektledaren frigörs från sitt tidigare chefsjobb och då anställs en ny chef som ersättare. Modellen sägs bygga på att vi möter individen och anpassar insatserna utifrån varje persons behov. Men att möta individen, se till de personliga behoven, är ju något vi alltid har gjort och alltid gör, vi som jobbar på golvet.

På samma möte beslöt socialnämnden att avslå ett yrkande på ökad grundbemanning i kommunens äldreboende och hemtjänstgrupper. Här har vi hela verksamheten i ett nötskal: man satsar allt mer pengar på byråkrati, administration, kontroll och mätning, men i det konkreta arbetet på golvet drar man ner, sparar och håller igen.

På mötet 25/4 diskuterade man också sjukfrånvaron. Den diskussionen har man haft i många år, utan några större resultat. För några år sedan tillsattes en så kallad rehabiliteringskoordinator. Ett uppdrag på två år för en tjänsteman, till en kostnad på 1,2 miljoner. När lösningen istället finns på golvet i form av ökad grundbemanning och kortare arbetstid. 6 timmars arbetsdag, 30 timmars arbetsvecka som heltidsmått.

Tjänstemännen har nu jobbat fram nya mallar för bedömningssamtal. Varför då? När enhetscheferna ända tar alla beslut själva är ju alla samtal överflödiga. Det är de som beslutar om lönen, och det är de som kallar till utbildningar, kurser och planeringsdagar, utan att höra efter vad vi vill.

I december beslöt tjänstemännen hur vårt julbord skulle se ut. Sedan beslöt de hur det inte skulle se ut (det ställdes in). En god sammanfattning av den totala avsaknaden av demokrati inom socialförvaltningen och den allt mer tilltagande byråkratin.

Ingemar Ericsson

Kommunistiska Partiet (K)

Varberg