Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lupiner orsakar starka känslor

Göran menar att det finns viktigare att ägna sig åt än att bekämpa växten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tänk att min insändare där jag uttryckte min kärlek till lupiner, som växer på inte alltför många ställen i vårt land, kunde väcka sådana känslor. Signaturen Gert berättade i sin kommentar att han bökat runt i naturen som det värsta vildsvin och påstod att han lyckats förinta tusentals lupinplantor. Resultatet blev en ond rygg och jag tvivlar på att han lyckades så bra i sin kamp mot lupinerna som han tror.

Lupiner har förhållandevis lång blomningstid eftersom den långa spirans små blommor slår ut efterhand. Jag kan hålla med om att helt vissna lupiner är ganska ”skräpiga” men det gäller väl egentligen de flesta stora örter.

Gerts föreslagna metod att bekämpa kirskål fungerar inte. Vi har i 40 år alltid tagit bort bladen på kirskålen innan den blommar men den har varje nytt år kommit tillbaka lika pigg och frodig som tidigare år. Nu har vi lärt oss leva även med kirskålen. Vi skyller på att vi vill värna den biologiska mångfalden, simsalabim så är det problemet löst.

Finns det ”föreningar runt om i Sverige som ideellt försöker bekämpa lupiner”? Om så är fallet skulle jag önska att dessa föreningars medlemmar snarast börjar ägna sig åt mera meningsfulla miljö- eller klimatinsatser, det finns många sådana uppgifter.

Fram för den biologiska mångfalden där även lupinen har sin plats!

Göran