Glass.
Glass. Bild: TTELA

Lokalproducerad etylenoxid?

Var går gränsen för lokalproducerat?

ANNONS
LocationFalkenberg|

Apropå:

Sia glass återkallar fyra sorter efter att cancerframkallande ämne upptäckts

Med bara några dagars mellanrum, kan man läsa om Sia Glass i Slöinge; ena dagen slår man sig för bröstet om sin lokalproducerade svenska glass - någon dag senare, kan man läsa att Sia Glass återkallar några lokalproducerade produkter som innehåller det farliga ämnet etylenoxid som hittats i fruktkärnmjölet de använder som förtjockningsmedel. Inget ont i det; många producenter använder sig av fruktkärnmjöl.

Det intressanta däremot är vad enhetschefen på Livsmedelsverket, Jan Sjögren, sa till SVT 23 juli ”…i just detta fallet är ingrediensen (fruktkärnmjöl) förorenad av en substans som heter etylenoxid som inte får användas inom Europa.” Han säger även följande; ”Etylenoxid används i vissa delar av världen som växtskyddsmedel mot skadegörare” och tillägger ”Det har varit förbjudet under lång tid och anses vara cancerogent. Som vi vet nu är det här tillsatser som är tillverkade av råmaterial utanför EU”.

ANNONS

Så vad hände med vikten av ”lokalproducerat”? Tydligen kan man köpa sina ingredienser var helst i världen, så länge den produceras i Sverige, kan vi kalla den ”Svensk lokalproducerad”?!

Sia Glass kanske borde haft en mer ödmjuk ton, innan de uttalade sig nedlåtande gentemot sina konkurrenter…

Förvirrad lokalproducerad konsument

ANNONS