Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ljudbok. Ska man bara kunna lyssna på ljudböcker i början av månaden? Bild: isabell Höjman/TT

Ljudböckerna tar slut på biblioteket

Det vore kul att kunna låna även i slutet av månaden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hej Biblioteket! Har försökt låna en ljudbok via dator/app. Tyvärr hände det för någon vecka sedan att taket för utlåning av ljudböcker för september redan var nått. Och likadant var det i Augusti...

Hur funkar detta egentligen? Vore ju kul att kunna låna böcker

även i slutet av månaden. Tacksam för svar.

Camilla Andersson

Svar

från biblioteket i Varberg.

Tack för din synpunkt Camilla! Varbergs bibliotek har en budget om 40 000 kr per månad för e-böcker och digitala ljudböcker. Vi har ett avtal med en extern leverantör som tar betalt per utlånat exemplar. Leverantören tillämpar flexibel prissättning vilket innebär att förlagen sätter valfritt pris på böckerna.

Generellt sett kan man säga att styckpriset är högre på nyare böcker för att sedan sänkas efterhand. Varbergs bibliotek har fram till nu haft en gräns på 50 kronor per utlån. En låntagare har maximalt kunnat låna åtta böcker per månad.

Då intresset för digitala böcker ökar har vi under senare tid ”slagit i taket” vad gäller månadskostnaden för digitala böcker. (Många av Sveriges bibliotek ser samma trend och upplever samma problem.) Vi beklagar givetvis detta och ser nu över våra rutiner för digital utlåning.

En första åtgärd är att sänka gränsen för kostnad per bok till 30 kr. Detta kan innebära att du som låntagare kanske behöver vänta något längre innan nyare böcker blir tillgängliga digitalt. Vi kommer också att begränsa antalet lån till sex per person och månad. Förhoppningsvis kommer åtgärderna ovan leda till att de avsatta pengarna räcker månaden ut utan att vi blir tvungna att stoppa utlåningen av digitala böcker de sista dagarna.

Det ökande intresset för digital litteratur ställer krav på nya former för överenskommelser mellan biblioteken och bokbranschen. Förhoppningsvis kommer digitaliseringen i förlängningen ge en ökad tillgång till litteratur oavsett publiceringsform.

Lorenza Palmarini

Bibliotekschef Lokalbibliotek & Bokbussen