Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostad. Samtidigt som allt fler bostadsrätter producerats har det blivit allt svårare att efterfråga dem.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bostad. Samtidigt som allt fler bostadsrätter producerats har det blivit allt svårare att efterfråga dem. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Livslånga problem på bostadsmarknaden

Tufft för unga som vill in och äldre som hade behövt byta till mindre.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

En välfungerande bostadsmarknad bidrar till fler jobb, till att människor kan flytta dit de vill, bo där de trivs och förverkliga sina drömmar. Med en fungerande bostadsmarknad mår människor bättre, tryggare och kan förflytta sig genom sociala skikt utifrån sina egna ansträngningar.

Trots vetskapen om detta är svensk bostadsmarknad allt annat än välfungerande. Kötiden är till exempel mycket lång till en hyresrätt. I Göteborg behöver människor stå i kö i 4-7 år för att få chans till ett boende.

Unga har det nu särskilt svårt. Kreditrestriktioner, som allt tuffare amorteringskrav, och högre krav från bankerna stoppar dem med lägre – men stigande inkomster – från att få bolån. Samtidigt som allt fler bostadsrätter producerats har det blivit allt svårare att efterfråga dem. Så kan vi inte ha det.

Problemen på bostadsmarknaden fortsätter sedan genom livscykeln. Beskattningen av reavinsten, den så kallade flyttskatten, minskar incitamenten att anpassa boendesituationen efter hur livet formas; ensamboende, till samboende, familj och sedan anpassat boende. I varje steg frigörs nu ofta stora skattesmällar. Det är inte minst ett problem för äldre som istället för att sälja den alldeles för stora bostaden och flytta in på ett bättre anpassat boende väljer att bo kvar – ofta i ensamhet.

Vi vill införa ett skatterabatterat bosparande för unga så att de redan vid 18 års ålder ges incitament att börja spara till sitt kommande boende.

Vi vill att taket för uppskov på reavinstskatten tas bort om man köper ny bostad. Även betalningen av räntan på uppskovet ska kunna skjutas på framtiden vid köp av ny bostad.

Kristdemokraterna vill också stärka möjligheterna för familjer att bygga sitt egna hem. Med inspiration från egnahemsbostäderna vill vi att folk med vanliga ska kunna bygga hus med hjälp av startlån och förändrade regler för tomträtter.

Larry Söder (KD)

riksdagsledamot