Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hur kan en gris som ska bli dödad och uppäten anses vara en glad gris? undrar insändarskribenten. Bild: Tore Meek

Livet framför allt!

Hur kan en gris som ska bli dödad och uppäten anses vara en glad gris?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Nämnden positiv till att Torsåsen får öka produktionen"

Ok, ett stort så kallat "företag", Torsåsen ska få möjlighet att ta ännu fler själars liv. Bilder på deras döda kroppar visas utan varning i HN.

Kan det vara en sanning att färre än fler människor blir illa berörda av att se avskalade döda kroppar hänga och ligga i en dödsfabrik där "arbetare" med skyddsutrustning hanterar dem som om de vore vadå, ett paket?

Jag tror inte det. Men jag tror att precis vad som gäller alarmerande rapporter kring klimatförändringar och krig, så blir människor avtrubbade och väljer att "zappa" förbi det hemska, hjärnan klarar inte av för mycket negativitet.

Kycklingfabriken har det kallats. Kyckling, en höna eller tupp som inte är vuxen än. Ett barn eller en ungdom. Som på löpande band blir avrättade helt nära andra dödsinrättningar såsom minkfarmen och gårdsbutiken med "glada" grisar. Hur nu en gris som ska bli dödad och uppäten kan anses vara en glad gris?

Såhär tycker jag.

Glöm för en stund klimatkrisen, glöm för en stund den trygga och bekväma vardagen, glöm för en stund allt hemskt du någonsin sett och framför allt, glöm för en stund allt om hur det alltid har varit och hur det alltid ska förbli.

Se dig omkring, kan du hitta ett djur (hund, gris, ko, höna), se in i det djurets ögon, fundera, känn efter. Kan du verkligen leda det djuret in i döden och sedan lägga det på din tallrik?

Vi vet att djur har känslor och känner smärta och oro och lycka och det mesta som vi människor känner. Det finns många människor som har "husdjur" och som menar att "deras" hund eller katt eller vad det nu är för art, behandlas som en familjemedlem. Inte ka en sån människa vara ätare av djur?

Inte kan någon som upplevt smärtan i att se någon nära bli sjuk och kanske dö, vilja se någon annan dö i onödan, utan någon som helst anledning.

Så snälla nämnd, istället för att utveckla, avveckla. Välj livet istället för döden, det vinner alla på.

Klimatet (och med det hela vår planet), vår egen hälsa och framför allt annat, alla själars rätt till liv.

Britta Uher Larsson

vegan för livet!