Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

L röstade nej till att stänga lunchserveringarna på Apelvikshöjd och Tvååker, samt att stänga på helgerna i Rolfstorp, skriver insändarskribenterna. Bild: Annika Karlbom
L röstade nej till att stänga lunchserveringarna på Apelvikshöjd och Tvååker, samt att stänga på helgerna i Rolfstorp, skriver insändarskribenterna. Bild: Annika Karlbom

Liberalerna prioriterar alltid omsorg, vård och skola

Vi röstade nej till att stänga lunchserveringarna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är mycket debatt just nu om de besparingar som har blivit beslutade i socialnämnden som gäller att stänga lunchservering på Apelvikshöjd och Tvååker samt att stänga på helgerna i Rolfstorp. Liberalerna röstade nej till denna destruktiva besparing precis som förslaget att lägga ut all LSS-verksamhet på privata utförare. Detta beslut drog klokt nog Erland Linjer (ordförande socialnämnden) tillbaka.

Liberalerna jobbar alltid för att lägga invånarnas skattepengar på rätt saker. Det betyder att vi alltid ska se till att förbättra, ifrågasätta vart pengarna går och hela tiden jobba för att effektivisera våra verksamheter. Att inte höja skatten i onödan är precis lika viktigt som att lägga resurser på rätt saker. Med det sagt så är det viktigaste alltid att prioritera våra kärnverksamheter och se till att vi har resurser för de allra viktigaste delarna som vård, skola och omsorg.

Att lägga ner lunchserveringarna är inte rätt sak att göra. Varken ekonomiskt eller verksamhetsmässigt. Att ha sociala aktiviteter för seniorer i hela kommunen är en viktig verksamhet för social samvaro och välmående. Ett exempel på en aktivitet som kan förebygga psykisk ohälsa och hålla en frisk längre. Vad gäller ekonomin är besparingen inte så stor som är beskrivit för kommunen som helhet då lokalkostnaderna kanske försvinner från socialförvaltningens kostnadsposter. Men den kommer då istället att hamna hos Varbergs Bostad och därför finnas kvar inom kommunen.

När vi gör effektiviseringar och besparingar för att lägga pengar på rätt saker måste vi såklart se till kommunen som helhet. För att klara av vårt uppdrag och kunna prioritera kärnverksamheterna på bästa sätt i framtiden ska vi se till helheten i kommunen, våga tänkta nytt, hela tiden utmana och prioritera de människor och uppgifter som bygger vår kärnverksamhet, skola, vård och omsorg.

Lena Persson (L)

ledamot socialnämnden

Tobias Carlsson (L)

gruppledare

Cecilia Rönn (L)

ledamot förskole- och grundskolenämnden