Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fattigt folk som luras hit och tvingas jobba för korvören, långt ifrån kollektivavtal och trygghet på jobbet, är en konsekvens av att arbetskraftsimporten lades i händerna på arbetsgivarna, menar insändarskribenten. Bild: Anders Wiklund/TT

Liberalerna argumenterar för sönderslagen trygghet

Hela systemet är djup inhumant.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Stoppa kompetensutvisningarna nu!

Under nyliberalismens årtionden har den arbetskraft i världen som är tillgänglig för vinstexploatering mer än fördubblats, från 1,5 till 3,3 miljarder. Nästan hälften arbetar under prekära förhållanden och hundratals miljoner arbetare jobbar för knappt en dollar om dagen.

I Sverige personifieras denna syn på arbetskraft genom den gamle ABB-chefen Percy Barnevik som myntade begreppet: ”Arbetare i alla länder – konkurrera”.

Precis som liberalerna skriver i sin insändare hoppade den borgerliga regeringen på detta otrygghetens tåg 2008, då man lade arbetskraftsimporten i händerna på arbetsgivarna. Den partssammansatta nämnd med arbetsgivare, facket och staten som fanns tidigare, skrotades.

Nu har vi en arbetsmarknad, där svarthandel med uppehållstillstånd kopplas till arbete hos någon arbetsgivare. Detta har fått förödande konsekvenser för fattigt folk som luras hit men som i verkligheten tvingas jobba för korvören, långt ifrån kollektivavtal och trygghet på jobbet. Och skulle de protestera sägs de upp och vips försvinner också uppehållstillståndet.

Hela systemet är djup inhumant och det har också bara ett enda syfte, nämligen att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt på varje anställd. Det syftar till att sänka löner och villkor på arbetsmarknaden eftersom trycket på de som har jobb blir större. Håll tyst och jobba, annars finns det en hel arbetslöshetsarmé utanför här, som gärna vill ha ditt jobb.

Liberalerna hyllar och försvarar ett inhumant, orättvist och odemokratiskt system på arbetsmarknaden. Allt för vinstens skull. Det kan vi aldrig acceptera.

I dagsläget har Sverige nästan 500 000 människor i öppen arbetslöshet. Givetvis skall dessa beredas möjlighet att få jobb först, innan arbetskraftsimport kan vara aktuell. Saknas kompetens inom nåt område skall staten sörja för att utbilda bort problemet.

I 24:7:s Sverige utökar vi tryggheten på jobbet, människor ska i arbete men det ska ske med utbildning, trygghet och fördjupad demokrati.

Bengt Johansson

partiet och folkrörelsen 24:7