Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Representativitet. Det är viktigt med en blandning av folk på vallistorna. Bild: Hasse Holmberg/TT
Representativitet. Det är viktigt med en blandning av folk på vallistorna. Bild: Hasse Holmberg/TT

Liberalerna är det parti med bäst representativitet i ålder

Vår målsättning i valet i Varberg är att gå från fyra ordinarie platser till åtta.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar på ”Vart tog 65+arna vägen?” (18/8).

Problematiken med representativitet är ett problem på kommunens och landets listor till valen i höst. Speciellt för oss mindre partier är det en utmaning att få med en blandad representativitet samtidigt som engagemang och kunskap ska vara styrande när listorna sätts. Vi Liberaler är inte för någon form av kvotering utan vill att listorna ska fyllas av kompetenta kandidater med stort engagemang för att göra samhället till en bättre plats att leva på för alla invånare. Inte bara de som individen representerar genom lika kön, ålder, bostadsort mm. Dock är det samtidigt väldigt viktigt att framförallt kommunalpolitiken inte blir ett yrke där samma positioner i toppen av listorna besätts flera mandatperioder i sträck. Vi tänker att då är risken stor att just engagemanget, glöden och förankringen i ”verkligheten” riskerar att gå förlorad genom att individen inte längre är yrkesarbetande utan att yrket istället blir att vara politiker.

Skribenten skriver att man inte per automatik blir dum i huvudet efter 65 års ålder. Det torde vara en självklarhet. Snarare är det säkerligen så att individer över 65 år har en stor erfarenhet av både livet och arbetslivet som gör dem väl lämpade för politiska uppdrag om de vill. Dock är vi övertygade om att det är viktigt med just en blandning. Efter att ha gått igenom alla kommunlistor i Varberg så är just Liberalernas lista den som har störst spridning i ålder. På vår lista finns Hallands yngsta kandidat, Samuel Lithner som är just fyllda 18 år till Gunnel Wandel 82 år med en enorm erfarenhet.

Vi har i dag fyra mandat i kommunfullmäktige i Varberg med två ersättarplatser. Vår målsättning i valet är att öka vårt stöd med det dubbla och gå från fyra ordinarie platser till åtta. Samtidigt siktar vi på att vara det parti som får ett kommunalrådsmandat nu när det kommer utökas till tre stycken.

På de åtta första platserna på vår lista har vi fyra personer som är över 70 år. Vi har även en jämn fördelning mellan könen och vi har även med vår yngsta kandidat på plats sju. Vi har också tagit hänsyn till yrkeserfarenhet för att ge oss en så blandad och kompetent grupp som möjligt. Det vi saknar och behöver bli bättre på är att locka personer med utländsk bakgrund till vårt parti i Varberg.

Det är upp till varje parti att ta ansvar för att de inte bara representeras av människor mitt i livet, äldre gubbar eller personer som har tagit upp de första platserna i många val och nu börjar bli gamla och trötta.

Cecilia Rönn (L)

Tobias Carlsson (L)

Karl-Johan Wiktorp (L)