Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victor Hermansson (L).
Victor Hermansson (L).

Liberal HBTQ-politik är viktigt!

Inför HBTQ-dialoger redan i förskolan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag jobbade en dag på fritids och sa till barnen att jag skulle på dejt, genast frågade de om vad hon hette. När jag sa att han hette så började de fnissa. Jag frågade om det var konstigt, då svarade de ja. Jag frågade vad det var som var konstigt. Då sa de att man kan väl inte vara kär i en kille. Då kände jag att jag ville göra en förändring.

HBTQ-personer har större grad av psykisk ohälsa än heterosexuella, detta måste stoppas i tidigt skede genom respekt och kommunikation

Jag har växt upp på landet i Bua, där har jag sedan jag gått i årskurs 5 fått ord skrikande efter mig, blivit puttad in i skåp och fått hot upp i ansiktet. Det som egentligen var jobbigast var att alla visste, även jag visste men kände mig ändå inte redo på något sätt. När jag väl kände mig redo hade jag ingen att vända mig till för råd eller stöd.

Vissa saker vill jag inte utsätta mig för igen. Men en kille som jag ska kunna gå ut och ha kul utan att bli påhoppad konstant med ord om vem jag är. Jag är inte bara en HBTQ-person, jag är också människa. En människa med känslor, som inte alltid är som den tuffa utsidan. Men jag kämpar för mina rättigheter som människa.

Jag som liberal vill att HBTQ-dialoger ska införas redan i förskolan, att man pratar om kärlek och att alla är olika och att alla får vara vem man vill. Detta gäller också högstadiet och gymnasiet. Men helst bland F-9-klasser. Man måste våga prata om dessa frågor. Det är skamligt att detta inte sker i större utsträckning i dag.

Vi måste värna om den kompetens vi har. Våra ungdomsgårdar är HBTQ-certifierade, och har kompetent och utbildad personal. Även om det är olika förvaltningar så måste man kunna samarbeta. För att man ska få mer förståelse och insyn i att alla inte är lika men lika värda.

Det behöver införas ett samtalsstöd för HBTQ-personer. Man måste kunna få ventilera med någon om hur man mår, hur man ska göra för att komma ut, behöver jag komma ut?

Victor Hermansson (L)

Varberg