Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi föds alla med ett kön, skriver insändarskribenterna. Bild: Christine Olsson/TT
Vi föds alla med ett kön, skriver insändarskribenterna. Bild: Christine Olsson/TT

Liberal fundamentalism ignorerar verkligheten

Vi föds alla med ett kön.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Låt individen bestämma själv!

Victor Hermansson försöker i sin insändare måla upp en bild av att den genusdoktrin han stödjer är någon form av absolut sanning, och att den som ifrågasätter den samma såldes har objektivt fel. Så är det givetvis inte. Hans formuleringar skvallrar om det känslomässiga bias det egentligen handlar om. I en relativt kort insändare anklagar han vårt resonemang för att vara ”nedvärderande” och ”skrämmande och förfärande”, samt kallar oss för vidriga, inte bara en utan två gånger.

Victor Hermanssons känsloutbrott är ideologiskt färgad. I nutida liberal ideologi är kärnan individens frihet gentemot staten. Vilket i sig kan låta gott, men liksom med alla ideologier blir det aldrig bra när de praktiseras fundamentalistiskt. Inom Liberala ungdomsförbundet vill man exempelvis legalisera månggifte, med hänvisning till att staten inte ska bestämma hur många personer någon ska få gifta sig med. Att månggifte idag bara praktiseras i de minst jämställda länderna i världen, och att ett svenskt införande skulle gynna hederskultur ignorerar man. Vilket inte är överraskande, fundamentalister har alltid satt principer över konsekvenser. Nu är detta givetvis en separat fråga från könstillhörighet, som vår aktuella debatt handlar om. Det är dock relevant att nämna, då det är samma liberala ideologi som ligger bakom ställningstagandena i båda frågorna. Ur en fundamentalistisk liberal synvinkel blir det en logisk slutsats att kön är något som när som helst kan ändras baserat på personliga preferenser. Mot detta står SD:s mer jordnära, konservativa inställning: Vi föds alla med ett kön, det är inget man tycka eller tänka bort, och de som mår dåligt måste få hjälp att bli bekväma i den kropp de har.

Det är denna inställning Victor Hermansson beskriver som ”vidrig” och ”förfärande”. Vilket tyvärr inte heller är överraskande. En annan utmärkande egenskap för fundamentalister är är den blinda tron på de egna idéerna. Och om verkligheten på något vis inte stämmer överens med dessa idéer så är det verkligheten som det är fel på.

Erik Hellsborn (SD)

Andreas Havasi (SD)