Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten fick nej på sin egenremiss till specialistvård.
Insändarskribenten fick nej på sin egenremiss till specialistvård.

Lever Region Halland upp till rätten att söka vård genom egenremiss?

Jag fick söka privat vård istället.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Region Halland har litet att leva upp till när det gäller rätten att söka vård genom egenremiss.

I höstas hade jag besvär med mitt eksem. Vilket jag levt med sedan jag låg i vaggan med armarna spjälade för att inte klia mig och riva upp nya sår.

Sedan dess (mer än 70 år) har jag bott på olika håll i landet och överallt fått hjälp av vården när jag så behövt. I Stockholm, Örebro, Göteborg, Gävle och Kungsbacka. För det är jag oerhört tacksam och tycker att den skatt jag betalat till landstingen varit väl använda pengar. Jag har vetat vad jag (och andra) får för pengarna om man säger så.

Under åren har jag också lärt mig ganska mycket om den sjukdom jag har och tycker att jag är rätt bra på att förstå vad som hjälper mot den. Så när det blev litet för j-t i höstas skrev jag en egenremiss till hudkliniken på sjukhuset i Halmstad för att få salva och/eller ljusbehandling i Falkenberg (närmast där jag bor) vilket jag fått tidigare.

Svaret på min begäran om hjälp var nej.

Då jag frågade vad som menades med det som stod på sjukhuset hemsida om egenremisser fick jag till svar att det där med egenremisser på hemsidan var ”ett politiskt beslut så det måste finnas”. Alltså, underförstått, det måste finnas på hemsidan men det var inget som sjukhuset i Halmstad behövde bry sig om i verkligheten.

Förvånad och upprörd skrev jag ett mejl till Tommy Rydfeldt, liberal politiker med något uppdrag inom regionen som jag inte är helt klar över vad det är. Han var dock den ende politiker i regionen som jag tyckte mig på något sätt känna även om det var fyrtio år sedan vi hade haft anledning att prata med varandra. Och jag mindes honom som en trevlig människa.

Han svarade: ”Du har fått ett felaktigt besked. Du har rätt att få en bedömning av hudläkare - - - Av svaret förstår jag att den som svarat dig inte gillar de politiska besluten om remissfrihet. Men det finns ingen valfrihet att välja vilka politiska beslut man ska följa. Antingen följer man dem eller så är det väl lämpligt att man funderar på om man inte ska jobba någon annanstans.”

Hans bedömning gjorde att jag försökte stå på mig men mina besvär var sådana att jag gav upp och sökte och fick privat vård (dock också den i huvudsak betald av regionen).

Och som den gamle journalist jag är begärde jag ut uppgifter från regionen om hur många egenremisser som lett till besök hos någon av regionens specialistkliniker. Svaret var kort sagt: inte många. Jag (och regionen) har fler siffror för den som undrar.

Per Nygren

Slöinge

Svar

från Hudkliniken:

Det stämmer att man som patient har rätt att skicka en så kallad egenremiss till specialistsjukvården. Alla remisser som kommer till hudkliniken bedöms av en hudläkare. Bedömningen kan vara att patienten behöver komma till en specialist eller att patienten kan få sina vårdbehov tillgodosedda på annan vårdnivå, till exempel inom närsjukvården. Jag beklagar att du fått ett svar som inte är korrekt.

Minna Idoffsson

Verksamhetschef

Hudkliniken, Hallands sjukhus

Svar

från Tommy Rydfeldt (L):

Både på 1177.se och Region Hallands hemsida står om rättigheten att skriva egenremiss.

Man loggar in på 1177.se och svarar på frågor som grund för remissen. Det är en rättighet som finns i Halland och som också kan spara tid i sjukvården när man känner till sin sjukdom väl.

Jag förstår Per Nygrens frustration när hans egenremiss avvisas, speciellt när svaret är att egenremiss är ” ett politiskt beslut så det måste finnas”. Underförstått att man bryr sig inte om det mer än som en text på hemsidan.

Det finns en möjlighet att säga nej till egenremisser. För att de inte ska missbrukas eller när man söker hjälp på fel ställe. Men det nejet får inte utnyttjas för att man inte gillar det demokratiskt fattade politiska beslutet att egenremisser ska vara en möjlighet.

Med anledning av Per Nygrens uppgifter har jag bett sjukvårdsledningen i Region Halland att titta på frågan.

Egenremiss är en rättighet och ska bedömas utifrån patientens behov. Inget annat.

Tommy Rydfeldt (L)