Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara för att det är krångligt och dyrt, finns det inga som helst belägg för att fortsätta dödande av våra vänner djuren.  Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Bara för att det är krångligt och dyrt, finns det inga som helst belägg för att fortsätta dödande av våra vänner djuren. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Lev och låt leva

Det finns ingen ursäkt till att fortsätta döda våra vänner djuren.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vem ska ta hand om alla djur som släpps lösa?"

Mitt enkla budskap blir missförstått om och om igen.

Jag förstår att du Ingela Karlsson blir frustrerad över det jag skriver, och det är förståeligt eftersom din tankebana är fast i flera generationers felaktiga sanningar.

Vad jag försöker få dig och andra "rovdjur" att förstå är att människan är ett intelligent djur som under evolutionens gång lärt sig att inte bara överleva, utan även utveckla en större förmåga för empati än flera andra djurarter.

Vissa människor tror att människan från början var samlar och jägare, andra tror att vi först var samlare och sedan (under vad vissa religiösa kallar "Eva bet av det förbjudna äpplet"-incidenten) blev jägare. Men hur det än var, är det viktiga vad det är och vad det blir.

Ingela Karlsson, vad jag förstår av det du skriver menar du att du är ett rovdjur som säger dö eller dödas.

Jag, Britta Uher-Larsson, är ett växtätande djur som säger lev och låt leva.

Bara för att det är krångligt och dyrt, finns det inga som helst belägg för att fortsätta dödande av våra vänner djuren. Det är allas vårt ansvar att se till att det blir rätt i nutid och framtid. Såklart att liv står över allt annat. Precis som regeringen måste lära sig att satsa på våra barn, våra sjuka och våra äldre, måste de ge tillbaka livet till de djur som behandlats så väldigt illa i så många år.

Ett argument som "Vi människor tycker om att ha husdjur", kan endast bemötas med nedslående blickar... Det finns bättre argument, men i längden tror jag ändå att alla djur mår bäst av frihet. Sedan vore det ju fint om vi kan leva i harmoni tillsammans.

Jag som människa kan såklart inte tala för de djur som dödar och äter andra djur (även om jag vore lycklig om även lejonen åt gräs). Jag kan endast göra så gott jag (som människa) kan, för att göra jorden till en fredlig och vänlig plats för alla att leva på.

Helt vänligt och ärligt vill jag bara gott, även om sanningen för många ibland kan vara obekväm...

Som en god vän till mig nyligen skrev, ljus och kärlek.

Britta Uher Larsson

förskollärare, mamma och framtidsoptimist.