Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Badstäder. SJ:s jämförelse mellan Kallbadhuset i Varberg och Budapest termalbad Széchenyi fick kritik i onstadens ledartext.
Badstäder. SJ:s jämförelse mellan Kallbadhuset i Varberg och Budapest termalbad Széchenyi fick kritik i onstadens ledartext. "Ledaren missar hela poängen" skriver Peter Kraméus, SJ. Bild: Anna Alverhag, Annika Karlbom, Marianne Løvland/NTB scanpix/TT

Ledaren missar poängen med klimatsmarta resmål

SJ svarar på ledarkritiken mot den nya kampanjen "Borta bra men hemma bäst".

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Löjligt att SJ liknar Varberg vid Budapest"

Ledarskribenten Maria Haldesten på Hallands Nyheter kritiserade i onsdags SJ:s initiativ att lyfta fram svenska resmål som alternativ till upplevelser utomlands.

I sin iver att raljera får hon tunnelseende och missar hela poängen med jämförelsen. Det går att hitta upplevelser utöver det vanliga utan att behöva flänga jorden runt. Många som bor i Sverige har mycket kvar att upptäcka på hemmaplan. Dessutom går det att nå dessa smultronställen i Sverige på ett klimatsmart sätt.

Besöksnäringen ger årligen hundratusentals jobb i Sverige och många småföretagare erbjuder olika upplevelser från norr till söder. Det tycker SJ är värt att uppmärksamma och det är därför vi har handplockat tio höst- och vinterdestinationer som står sig väl i internationell jämförelse. Till exempel presenteras Varbergs kallbadhus som ett alternativ till spabad i Budapest. Varberg har varit en kurort i 200 år och det är självklart ett intressant alternativ.

Haldesten skriver också att SJ borde se till att tågen ska gå i tid istället för att lyfta fram olika turistmål i Sverige. Det ena utesluter inte det andra. SJ investerar mycket på att modernisera snabbtåg och håller just nu på med att även köpa in helt nya tåg. Vidare arbetar vi med att se till hur punktligheten kan öka ytterligare med olika insatser, från det att tåget lämnar servicedepån tills att det är framme vid sin slutdestination. Hela järnvägsbranschen arbetar med denna fråga och bland annat Trafikverket upprustar järnvägsnätet i bland annat södra Sverige.

Vi är medvetna om att punktligheten kan bli bättre, men samtidigt vet vi också att uppfattningen om punktligheten inte stämmer med verkligheten. En SIFO-undersökning i början av året visade att 53 procent av de som svarade inte trodde att tågen håller tidtabellen. Den verkliga siffran för helåret 2017 var 90 procent.

Istället för att raljera och resonera ensidigt borde Haldesten tänka efter och inse att det erbjuds upplevelser i världsklass på hemmaplan. Många av dem går att nå på ett klimatsmart sätt via en tågresa. Det är, som sagt, lätt att bli hemmablind och inte tänka på allt som går att uppleva i Sverige.

Peter Kraméus

SJ

Svar

från ledarredaktionen.

I sin iver att försvara sitt magplask går SJ åter vilse. Varberg har ett arv att vara stolt över och en stadskärna som prisbelönats flera gånger. Just därför behöver man inte ta till löjeväckande liknelser. SJ förstår heller inte att be om ursäkt för sin brist på lokalkännedom, som i pressmeddelandet pinsamt ledde till att Grebbestad salufördes med en bild från Smögen. Istället kommer Kraméus med grundlösa kommentarer som visar att han har noll koll. HN:s ledarsida har varit pådrivande för ännu smartare destinationsutvecklingssatsningar för att förstärka Hallands besöksnäring. SJ å sin sida tycker inte att Varberg är värt ett stopp utan lämnar den trafiken till Öresundståget, vilket väckt kritik från bland annat näringslivet.

Maria Haldesten

Pol red

Läs också: En resa till Varberg mer värd än till Budapest