Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jag som brud fick se två andra brudar gå ut och in i kyrkan, min man fick se tre brudar varav en är hans blivande fru, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Las Vegas-vigslar i Falkenberg?

Flera vigslar samma dag blev en besvikelse för brudparet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

1,5 år innan vår stora dag bokade vi kyrka för att vara säkra på att vi skulle få gifta oss i den kyrka som vi varit i genom livets upp och nedgångar, där familjen har delat både glädje och sorg. Fyra veckor innan fick vi reda på att Falkenbergs pastorat medvetet har tryckt in ett dop och tre vigslar under fyra timmar på det som ska vara våra mest personliga och högtidligaste dag i livet. Under ett arbetsliv betalar jag och min man sammanlagt cirka 500 000 kr i kyrkoskatt, vårt sällskap betalar alltså tillsammans över åtta miljoner kronor. Ska vi inte ens få en egen stund i kyrkan på vår bröllopsdag för de pengarna?

Vår stund i kyrkan blev mycket pressad både före och efter. Jag som brud fick se två andra brudar gå ut och in i kyrkan, min man fick se tre brudar varav en är hans blivande fru. Hade vi velat gifta oss i Las Vegas där brudpar går in och ut var tionde minut hade vi gjort det. Vi hade en fantastisk vigsel och dag, den var magisk på alla sätt men kyrkans hantering är under all kritik. Vi förstår att det är en populär kyrka men det är ju inte meningen att man ska behöva möta andra brudpar i dörren!? Det är väl inte meningen att gratulationer ska behöva ske på sidan, vid gravstenarna för att nästa vigsel ska starta? Det är väl inte meningen att vi har fem minuter på oss med att få krama om våra nära och kära för att nästa brudpar står inför dörren och vill gå in i kyrkan? Vigseln innan slutade ca 15 min innan vår skulle starta. Till råga på allt ville de inte sätta igång kyrkklockorna och gav oss anledningen att de var för många händelser i kyrkan den dagen. Kyrkklockorna tillhör väl ändå högtidliga livshändelser som är både sorgsna och glädjefyllda?

Skärpning Falkenbergs pastorat! Respekt för att en vigsel är en viktig och stor dag i livet och ödmjukhet inför att man väljer att gifta sig i kyrkan inför gud och enligt våra svenska, kristna traditioner!

För framtida brudpar i Falkenberg

Svar

från Falkenbergs pastorat

Naturligtvis skall alla som deltar i våra gudstjänster; dop, vigslar, högmässor och andra, känna att de får sin stund där. Det handlar inte om vad du betalar eller inte betalar i kyrkoavgift utan om att du är en del av den kristna kyrkans gemenskap.

Vi som fått förtroendet att förvalta S:t Laurentii kyrka, som är en av Hallands mest omtyckta vigselkyrkor, måste till sist avgöra hur många brudpar som kan tas emot på en dag och vilka man måste göra besvikna med att det är fullbokat. Goda medarbetare med många års erfarenhet gör oftast bra bedömningar, men det händer att vi gör fel. Det kan bero på att en gudstjänst hålls i en annan kyrkas ordning och visar sig vara längre än vi beräknat, det kan vara ett brudpar som kommer för sent eller någon annan sak som rubbar planeringen. Min bild är också att vigslar generellt blivit längre de senaste åren med fler gäster, mer musik och annat som gör att gudstjänsten blir längre, glädjande, men också något vi måste ta hänsyn till.

Utan att veta mer än det du skriver, så förstår jag att er stora dag inte blev fullt ut som ni tänkt er. Jag ber er om förlåtelse för de bitar där vi brustit i vårt uppdrag. Med dina viktiga synpunkter och vår egen erfarenhet som redskap kommer vi att se över planeringen för våra gudstjänster.

Med önskan om många goda dagar för er båda:

Staffan Orrdal

kyrkoherde