Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I dag finns ca 950 parkeringsplatser för bilar på sjukhusområdet i Varberg. Bild: Kalle Pettersson

Lösningen är inte enbart fler parkeringsplatser

Regionen svarar på insändare om p-problem vid sjukhuset.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Få bort boolbilarna från sjukhusets parkering", "Uppmuntra anställda att cykla till sjukhuset", "Svårt att parkera vid sjukhuset" och "Fler parkeringsplatser vid sjukhuset"

Ett antal insändarskribenter har uppmärksammat parkeringsytorna på sjukhuset i Varberg. Tack för era synpunkter och förslag till lösningar!

I dag finns det cirka 950 parkeringsplatser för bilar på sjukhusområdet i Varberg. Det finns 6 stycken cykeldepåer runt om på sjukhusområdet varav 3 stycken är låsta depåer. Antalet platser i cykeldepåerna varierar. Dessa bil-och cykelparkeringar ska serva patienter, anställda, besökare samt poolbilar.

När det gäller vårdverksamheter så finns det i dag inga riktlinjer för hur många parkeringar för bilar och cyklar som det minst ska finnas. Det betyder att parkeringsfrågan behöver utredas från fall till fall efter verksamhetens innehåll och behov. Region Halland måste därför med jämna mellanrum se över planeringen av den yttre miljön i takt med att befolkningen ökar och när det sker förändringar i till exempel kollektivtrafiken. Det finns dock inte en enkel lösning på frågan kring hur invånare och anställda ska ta sig till och från våra sjukhusområden, utan det måste ske genom flera olika åtgärder. Det är en fråga om tillgång till bil-och cykelparkeringar och var dessa är placerade, men det handlar också om resvanor och val av trafikslag. Lösningen kan därför inte enbart reduceras till att bygga fler bilparkeringsplatser. Olika avdelningar inom Region Halland arbetar därför tillsammans i denna fråga för att gemensamt ta fram möjliga lösningar.

Sara Jakobsson

fastighetschef, Region Halland