Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är naturligtvis helt omöjligt att bygga ett jämställt samhälle när löneskillnaderna är så stora. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Det är naturligtvis helt omöjligt att bygga ett jämställt samhälle när löneskillnaderna är så stora. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Löneskillnader hot mot jämställdheten

Ekonomisk jämställdhet innebär individuell frihet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

LO:s jämställdhetsbarometer 2019 har presenterats. Det är uppseendeväckande läsning. Med avstamp i ekonomisk jämställdhet så visar undersökningen att om man tar med deltidsarbete i beräkningen så tjänar män i tjänstemannayrken ungefär dubbelt så mycket som kvinnor i arbetaryrken. Dubbelt. Så. Mycket.

I Halland är skillnaden över 16 000 kronor i månaden!

Det är naturligtvis helt omöjligt att bygga ett jämställt samhälle när löneskillnaderna är så här stora. Skillnaderna beror heller inte bara på lägre grundlön utan väldigt mycket beror på att hälften av kvinnorna i arbetaryrken jobbar deltid. Men även när du ställer arbetarmän mot arbetarkvinnor eller tjänstemannamän mot tjänstemannakvinnor är det männen som tjänar mest när vi tittar på faktiskt månadslön.

Att heltid ska vara norm är därför den enklaste slutsatsen att dra. Men andra förhållanden som arbetsbelastning – en tredjedel av kvinnorna har jobb som riskerar att leda till ohälsa och arbetsvillkor – otrygga anställningar med väldigt dåliga grundvillkor blir allt vanligare, även inom offentlig sektor – måste göras något åt.

Ett deltidsjobb på grund av hög arbetsbelastning eller svårigheter att kombinera jobb och familj innebär en livslång förlust av inkomst, många kvinnor som jobbar idag kommer aldrig att få mer än sin garantipension.

Ekonomisk jämställdhet innebär individuell frihet. Den svenska välfärdsstaten som välkomnade kvinnor i arbetslivet under 60- och 70-talet måste nu ta nästa steg. Då mindre än hälften av arbetarkvinnorna bara jobbar under "kontorstid" behövs lagstiftning för att kommunerna ska ta sitt ansvar för barnomsorg, även på obekväm arbetstid.

Det här innebär att halva befolkningen riskerar att få sin frihet begränsad och har sämre förutsättningar till ett jämställt och drägligt liv.

Det är inte värdigt ett land som vill vara världens mest jämställda. Det är dags att vända utvecklingen. Nu.

Emelie Andersson

ordförande i LO-facken i Falkenberg