Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Lögn att vindkraftverk till havs knappt kommer synas

Bogserad oljerigg gav en försmak för hur väl de syns.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

När Värö Bruk byggdes försäkrade en ingenjör kringboende att med den nya tekniken så skulle det inte lukta från cellulosafabriken. Vid den tiden jobbade jag i Göteborg och vid sydlig vind luktade det ända dit….

Nu talas det från intressenter för etablering av vindkraftsparker till havs att dessa bara kommer synas lite grann, främst de blinkande röda lamporna och då på natten. Låter ju småmysigt.

I förra veckan gick jag på Strandpromenaden och såg jack-up borrriggen Maersk Invicible bogseras förbi Varberg. Riggen gick i farleden cirka 20 distansminuter ut, eller cirka 3,2 mil eller cirka 1/3 väg till Danmark. De projekt som för närvarande planeras utanför Hallands kust skall ligga mellan 7 km och 2,5 mil från kusten. Enligt Maersk har denna rigg ben som är knappt 210 meter höga och som under bogsering naturligtvis är uppdragna. I Naturvårdsverkets rapport om havsbaserad vindkraft talar man om en totalhöjd på de planerade kraftverken på 350 meter och där tornet då är över 210 meter.

Det var en imponerande syn. Bogseraren, ett offshore supplyfartyg är inte litet i sig men var en liten prick på horisonten. Riggen syntes mycket tydligt över horisonten och var betydligt högre än stora fartyg. Det var en rigg, i projekten talas om 30-40 kraftverk. Närmare land. Påståendet från vindkraftsintressenter att kraftverken knappt kommer synas är alltså en ren lögn.

Detta är inget inlägg emot havsbaserad vindkraft. Det är en begäran att de i Halland som skall besluta i denna fråga, riksdagsmän eller kommunalpolitiker, inte ska lita på vindkraftsintressenternas dataanimerade horisonter utan innan beslut kontakta Maersk och fråga när de nästa gång skall bogsera en rigg. Då kan de se verkligheten med egna ögon och därefter fatta beslut.

Trött på blå dunster