Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roald, Berit
Bild: Roald, Berit

Låt ungdomarna gå i skolan

Alla förlorar på att de måste vänta på beslut.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Alla förlorar på att några ensamkommande inte får gå på gymnasiet redan i höst. Det blir dyrt för kommunen att inte låta killarna börja nu. När man studerar får man pengar från CSN. Innan dess behöver socialen betala åtminstone en del av kostnaderna för killarna.

Det handlar bara om en handfull killar, som vill studera på PS på program där det redan nu finns plats. Det innebär alltså inte någon större extra kostnad för kommunen. Det blir det förstås om de måste vänta 10 månader på att få börja hösten 2019 istället.

Har man sökt att få stanna i Sverige enligt nya gymnasielagen så kommer alla att få stanna om man uppfyller kraven, framför allt att ha kommit före 24 november 2015 och har väntat minst 15 månader på första beslut. Migrationsverket säger att alla ska få sina beslut före nyår. Kommunen säger att alla som får beslut om att få stanna kommer att få börja på PS.

Men kan de börja i december eller januari?

Istället måste de gå och bara vänta i ytterligare 10 månader, vilket i sig kan vara förödande, men framför allt blir det stora extra kostnader för kommunen, fullständigt i onödan.

Det är fullt möjligt för kommunen att låta dem börja om de bara har ansökt enligt nya lagen. Så gör man I Kungsbacka och Göteborg.

Alla förlorar alltså på att tvinga ungdomarna att vänta ett år till på att få göra det som de helst vill, och som vi behöver att de gör - att få studera nu.

Ungdomarna förlorar mest, men även kommunen och vi skattebetalare blir förlorare.

Gör om och gör rätt!

Björn Mellquist