Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet de gröna vill att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland, skriver Elisabeth Falkhaven (MP). Bild: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiet de gröna vill att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland, skriver Elisabeth Falkhaven (MP). Bild: Henrik Montgomery/TT

Låt Sverige vara ett föregångsland för djurskyddet

Försämra inte för svenska djur – förbättra för djuren i hela EU istället.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Gärna bäst i klassen, men inte på regelkrångel

Moderaten Jörgen Warborn skriver att svenska krav inte ska gå utöver EU:s minimiregler. Utan att gå in på några exempel vill de sänka kraven på det svenska djurskyddet. Vad det i praktiken innebär för djurvälfärden och för förtroendet som finns i konsumentled för den svenska djurhållningen, undviker Warborn att beskriva.

– Svenska djurskyddsregler innebär att svenska kossor får gå ute på bete på sommaren. Det bidrar till öppet landskap, biologisk mångfald samt kolinlagring i beteshagarna. Det mår korna bra av och så har det en positiv effekt på flera miljömål.

– Svenska djurskyddsregler innebär att det inte är tillåtet med fixering av suggor. Suggor som ligger fastspända och inte kan röra sig under en period av 160 dagar är tillåtet i övriga EU.

– Svenska djurskyddsregler innebär att det är max 8 timmars transport till slakteriet. I övriga EU är det 14 timmar plus ytterligare 14 timmar om djuren får vatten och en timmes vila.

Det här är några exempel på hur Moderaterna vill försämra för de svenska lantbruksdjuren.

Miljöpartiet de gröna vill att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland. Vi vill se en god djurvälfärd inom hela EU. Vi vill att svenska bönder ska få ersättning för de ekosystemtjänster som deras arbete bidrar till. Vi vill att inköp till offentlig verksamhet ska vara miljövänliga och att de ska gynna en god djurvälfärd. Vi vill vända på kakan och istället för att försämra för djuren i Sverige, vill vi förbättra för djuren i hela EU genom att verka för att minimiregler för djurskydd införs på områden där det idag saknas och att de höjs i de fall de är otillräckliga.

Elisabeth Falkhaven (MP)

riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna