Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk stängdes vid årsskiftet. Om ett år ska ytterligare en reaktor avvecklas. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Låt oss för en gångs skull göra oss kvitt kärnkraft

Sunt förnuft bör vägleda.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Trist att Ringhals förtidsstänger två reaktorer" och "Ringhals 2 stängd – inte helt logiskt"

Kärnkraftsdebatten släpper inte greppet om oss. Bengt Åke Salsgård och Per Eriksson fortsätter diskussionen i samband med stängningen av Ringhals 2.

För mig är det kristallklart. Sunt förnuft bör vägleda. Förespråkarna menar att vi under några decennier ska producera en del av vår elförsörjning med en teknik som kommer att utsätta mänskligheten för fara i 100 000 år. Detta är helt orimligt – speciellt när vi inte behöver det.

Det är viktigt att ha ett brett synsätt kring vår energisituation. Problemet är inte bara en tillförselfråga i tron att det råder brist på energi, när det egentligen är tvärt om. Kärnkraft har vi huvudsakligen för att klara effekttopparna i elsystemet. Därför är det viktigt att reducera de effekttoppar som utmanar baskraften. Och vi har en hel del alternativ att jobba med.

Kraftvärme producerar både el och värme. När det är kallt ute behövs värme. När värmen produceras alstras även el, med andra ord två flugor i en smäll. Vår digitalisering kan med smarta nät styra bort effekttoppar. Dagens elbatterier är inte tänkta att lagra el från sommar till vinter. De är mer lämpade för att kapa tillfälliga effekttoppar och nyttja solel över hela dygnet. Elanvändning kan prisas ut vid höga belastningar.

Energieffektivisering i stort och smått sparar inte bara energi utan minskar också effektbehovet. Vi kan för uppvärmning välja andra energibärare än el och därmed begränsa effekttopparna, till exempel genom att ersätta elburen uppvärmning med biobränsleproducerad värme.

Det arbetas för lite med beteende. Om vi vet att något är farligt, dyrt eller belastande i allmänhet är det troligt att den medvetenheten ändrar vårt konsumtionsmönster för el.

Utmaningen ligger inte i att någon enskild energikälla ska lösa vår energiförsörjning, som många gör gällande. Det gäller att se möjligheterna – i ett bredare perspektiv. Låt oss en gång för alla göra oss kvitt kärnkraft och satsa på det självklara – det förnybara!

Lars Andrén

Falkenberg