Låt julen bli barnens även i år!

I år kommer vi inte att fira jul tillsammans med syskon och syskonbarn, som vi brukar göra. I år stannar vi hemma i vårt eget hem och ingen kommer på besök. Så är det nog hos många just i år tänker jag och visst känns det vemodigt.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Men vi har bestämt att vi ska använda oss av de möjligheter som finns att träffas över nätet och ska ha på någon av de appar som finns för att trots allt “mötas” några timmar på julafton. Bättre än inget tänker jag. För julen för mig har alltid varit en finstämd helg att längta till.

Men för alla är inte julafton en dag av glädje, familjeliv och klappar. För barn som lever med föräldrar som är våldsamma kan det vara en dag av skräck som helst får gå snabbt förbi. När värmen från skolan, dagis, fritids försvunnit eller kompisen gått på jullov, så är det dom barnen som inte har någonstans att ta vägen.

ANNONS

Och i år är situationen än värre för vissa barn. Gymnasieskolorna ska gå över till att plugga på distans på heltid, meddelade regeringen förra veckan. Vi vet att skolan är viktig för alla barn, inte minst för de som lever i utsatthet. Barn kan fara väldigt illa om de inte kan komma ifrån en miljö där de blir utsatta för våld. Eller ser sin mamma bli utsatt för våld, vilket kan vara minst lika skadligt för ett barn. Så vad händer med barnen som inte längre har gymnasiet att gå till för att komma undan ett otryggt hem? Och barn som tidigare jular kanske fann trygghet i att fira jul hos mor- och farföräldrar eller i skydd av släkten, vad händer med dem nu när man ska fira jul med bara sitt hushåll?

På något märkligt vis så är alkohol en självklarhet i många hem på julafton. Vi dricker snaps, julöl, vin och kanske glögg. När tomten kommer bjuder man kanske även honom. Men kommer man ihåg att julen är en högtid som betyder så mycket för barn, då kanske man kan dricka med måtta även under jul.

Utsatthet och fattigdom har blivit vanligare i Sverige och våldet i nära relationer har ökat under pandemin. Många har förlorat jobbet, andra oroar sig för sitt företag eller någon dom känner. En pandemi har förändrat samhället, förändrat världen faktiskt. Människor dör utan att få säga adjö till sina käraste och andra jobbar nästan ihjäl sig inom vården. Med ökad utsatthet så ökar också både missbruk och våld landet över, och utsatta barn som inte har någonstans att ta vägen oroar sig inför helgerna som kommer.

ANNONS

Pandemin kommer inte att diktera våra liv för alltid, även om det känns så just nu. Men julen i år kommer att bli annorlunda. Jag önskar därför er alla en extra God Jul och ett riktigt Gott Nytt år! Efter snart ett år av osäkerhet och ständig förändring med restriktioner och rekommendationer så är det viktigare än någonsin att vi firar julen i år för barnens skull!

ANNONS