Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Borgen på klippan vid havet har funnits där mer än 700 år, och fästningens imponerande murar uppfördes för mer än 400 år sedan, skriver insändarskribenterna. Bild: lina salomonsson

Låt inte höga hus hota Varbergs fästning!

En symbol för Varberg, Sverige och dess historia.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi har nu bott i Varberg i drygt 30 år och tycker att Varberg är en fantastisk stad. Vi har också haft förmånen att arbeta på museet och har därför tänkt mycket på Varbergs kvalitéer.

Varberg har en karaktär som många andra städer saknar, och en sådan karaktär är något mycket värdefullt att bevara. Vilka är då de viktigaste delarna i stadens själ?

Vi tror att många Varbergsbor håller med om att Varbergs fästning är en av de mest centrala delarna i Varbergs karaktär. Dessutom är Kallbadhuset och Societetshuset viktiga. Därutöver är centrum med rutnätsstaden runt det aktiva torget helt avgörande för stadens karaktär. Och så givetvis det fantastiska läget vid havet.

Varbergs fästning och dess närhet används av Varbergsborna till att delta i fästningsvisningar, utflykter, idrottsaktiviteter, musikevenemang, museibesök eller att bara titta på horisonten.

Borgen på klippan vid havet har funnits där mer än 700 år, och fästningens imponerande murar uppfördes för mer än 400 år sedan. Varbergs fästning är den mest imponerande fästningen med medeltida kärna i Sverige. Och läget med obruten havshorisont är magnifikt.

Därför är Varbergs fästning inte bara en symbolbyggnad för Varberg – utan också en symbol för Sverige och för vår danska historia. Fästningen är dessutom Hallands mest besökta kulturhistoriska byggnadsverk.

Det är just fästningens tyngd, höjd och dominans, som ger den dess karaktär. Därför bör all stadsplanering i Varberg ta hänsyn till detta. En hög byggnad i närheten av Varbergs fästning är något som bör undvikas. Vi är därför emot ett högt hotell i Västerport!

Varbergs övriga hotell är cirka fyra våningar höga. Självklart kan även ett hotell i Västerport hålla sig till denna nivå.

Höga hus byggs i dag i många svenska städer utan karaktär, där man tror att höghuset ska skapa en sådan. Men höghusen visar ju bara på bristen på intressanta byggnader. Vill man visa att Varberg är en stad som redan har stora kvalitéer, så undviker man att bygga sådana höga hus.

De höga husen på Söderhöjd är inte så störande, då de ligger långt från centrum och fästningen. Men även i Varbergs ytterkanter bör man undvika ännu högre höjder, för då blir proportionerna i förhållande till vår stads storlek snedvridna.

Centrum innanför Vallgatorna har en varierad bebyggelse med höjden 1-4 våningar. Hur höga bör då husen i Västerport vara? Vi menar att de inte behöver vara lika låga som centrums. I Västerport skulle förslagsvis 5 våningar kunna tillåtas, men inga hus bör vara högre än Campus byggnader. Det är bra att man planerat för att husen ska ha varierande höjder och utseenden, som i centrum.

Att Västerport kan få en något högre hushöjd än i centrum, har vi inget emot. Dock ska ingen bebyggelse i den nya stadsdelen hota Varbergs fästning, som den stora dominanten.

Förnyelse är bra, men värna om det som gör Varberg attraktivt.

Christina Andersson-Wiking

1:e antikvarie

Pablo Wiking-Faria

Historiker