Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Göingegårdens äppelträd är värda omvårdnad, tycker insändarskribenten. Bild: L-G Johansson

Låt inte Göingegårdens fruktpark förfalla

Äppelodlingen är ett kulturarv.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I samband med Göingegårdens försäljning och exploatering anlade den förre ägaren en ”fruktpark” med ca 100 äppelträd av olika sorter. 2007 övertogs denna ”park” av Varbergs Kommun, detta till gagn för skolor, förskolor samt kringboende i närområdet.

Tyvärr är det idag 2019 en äppelodling i förfall, träden är inte beskurna på flera år och de flesta träden liknar ”skatbo”, dessutom är det fina Smålandsstaketet på väg att rasa ihop på vissa ställen. Det är en grannlaga uppgift för kommunens parkavdelning att se till att träden blir beskurna av proffs annars tynar såväl träd som frukt bort.

Jag vill påminna om att Göingegårdens fruktodling på sin tid var en av Hallands största och ”fruktparken” är ett kulturarv från Göingegårdens 500-åriga anor.

Uppmaning till parkavdelningen: gör något nu det brådskar.

Erling Ottosson

Lugnet

Svar

från hamn- och gatuförvaltningen.

Vi har inte och har aldrig haft för avsikt att låta äppelsortimentet förfalla. Denna veckan kommer Munkagårdsgymnasiets trädgårdsprogram att beskära delar av äppelträden i utbildningssyfte. Sedan kommer vi beskära resten. Att träden inte är beskurna på flera år stämmer inte. Dock är flera av träden hårt angripna av diverse sjukdomar och ser risiga ut. Vad gäller staketet så ligger det i planen att byta det mot ett nytt i vår.

Jenny Bergström

hamn- och gatuförvaltningen