Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Många vet i dag att bråtig skog innehåller mycket mer liv och därför börjar se den som vacker. Bild: Annika Karlbom

Låt det vara lite skit i hörnen!

Varför ska granarna bort?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Rune Östberg, pensionerad, före detta chef på dåtida Park och gata, var en särdeles vidsynt och klok man. Han hade kurage att utbilda all sin personal, att på plats i Brunnsbergsskogen, visa hur man tar hänsyn till skogens mångfald av växter och djur. Han tordes stå emot mångas önskan på upprensning och städhysteri.

Många vet i dag att bråtig skog innehåller mycket mer liv och därför börjar se den som vacker. All heder till dig, Rune.

Numera kan man ana en försåtlig tendens att ändå "förparka" den.

Gigantiska skogsmaskiner lämnar djupa spår på marken, kan liknas vid när man skär smör med motorsåg. Stora döende eller döda lövträd har fällts till marken.

Och varför skall granarna bort? Har pratat med skogsägare och ekologer på länsstyrelser, ej Hallands, och finner ingen orsak till det. Låt granarna få dö i frid; granbarkborrarna sprider sig inte till produktionsskogen i inlandet och baggarna blir fin föda för skogens fåglar. Och var ska kattugglan vistas dagtid? Det finns ju två uppsatta holkar för dessa här.

Som jag ser det är det fullt onödigt. Skogen tappar viktig undervegetation, insektsfauna, onödiga kostnader mm, allt som kunde vara betjänligt för fåglar och rik mångfald.

Än är det inte kört men det gäller att vara på sin vakt. Förskolebarn och andra berövas upptäckarglädjen och möjlighet till fri lek i en spännande skog.

Närboende