Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Låt debatten rasa kring pensionen

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till signaturen ”Framtid Sverige” (2/12).

Pension. Även om insändaren ”Galet att arbete och pension kopplas ihop” i sina enskildheter kan diskuteras och kanske också kritiseras, är det grundläggande anslaget i insändaren särdeles sympatiskt och något som borde bli föremål för debatt i dessa spalter.

Varför ska den som går ut gymnasiet mötas av budskapet ”Har du tänkt på din pension”? Det kan nog slå ned modet hos de flesta i övre tonåren, som närmast ser fram mot att vara arbetslös och bo hemma hos föräldrarna fram till 30-årsdagen.

Eftersom jag har en pension som med cirka 400 kronor ligger över EU:s fattigdomsgräns – efter universitetsexamen och ett nära nog 50-årigt yrkesliv – ska jag inte klaga. Det är ju en synd, som bekant.

Men jag vill också göra ett förtydligande, som kanske inte är allom bekant. Det dagens arbetande betalar in till sin pension, samlas inte i någon slags fond. Nej, dagens pensionärer får sina pensioner från skatten på dem som arbetar. Och betalar i sin tur skatt på pensionspengarna. Fonderade pengar har politikerna snott för länge sedan, ibland med ett vagt löfte att betala tillbaka någon gång i framtiden.

Signaturen ”Framtid Sverige” har kastat en brandfackla. Nu är det bara att hoppas, att HN:s vakna läsekrets tar upp den och låter debatten rasa. Dessvärre tror jag inte, att någon ledande politiker tar upp den. De lever efter samma devis som den franska adeln före revolutionen: ”Efter oss syndafloden”. Sedan gjorde giljotinen rent hus med en massa dumhuvuden.

Lars Lindh

Varberg

Protester. Signaturen ”Framtid Sverige” har kastat en brandfackla, skriver insändarskribenten.