Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om vi ger barnen förutsättningar att lyckas och nå framgång så får vi goda samhällsbärare och ett gott samhälle framöver, skriver insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT
Om vi ger barnen förutsättningar att lyckas och nå framgång så får vi goda samhällsbärare och ett gott samhälle framöver, skriver insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT

Läsning är bästa gåvan till barnen

De barn som kommer till skolan med ett fattigt ordförråd går det mycket svårt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

De barn som har ett rikt ordförråd vid skolstart har en utmärkt språngbräda till att lyckas i skolan. Att hänga med och göra framsteg i skolan stärker självkänslan och självförtroendet, det bäddar för bra resultat i grundskola och gymnasium samt fortsatt utbildning. Gedigen utbildning ger förutsättningar för ett gott och framgångsrikt arbetsliv, för god hälsa och långt liv samt inte minst tillväxt i samhället.

För de barn som kommer till skolan med ett fattigt ordförråd är det mycket svårt att hämta in och risken stor att missa det goda som beskrevs ovan. Risken att hamna i utanförskap ökar!

Vi vet sedan länge att alltför många unga lämnar skolan och gymnasiet med otillräcklig läs- och skrivkunskap. Universitet och högskolor har beskrivit studenters svårigheter av dessa skäl.

I Sverige har vi en grundlagd målsättning att alla barn ska få samma möjligheter och förutsättningar. Därför behöver vi agera och dra igång de krafter och verksamheter som kan bidra till en ändring. Enkelt uttryckt: om vi ger barnen förutsättningar att lyckas och nå framgång så får vi goda samhällsbärare och ett gott samhälle framöver. Det kan väl ingen säga nej till!

Bokstart är Statens Kulturråds satsning på små barns språk- och läsutveckling, sedan 2015, detta är grunden för Region Hallands ”Språkstart Halland”. Redan i babyålder ska man börja läsa för barnen, föräldrarna får tips och material till aktiviteter som är språkstimulerande och biblioteken har stödfunktion för föräldrarna.

Hylte och Kungsbacka har dragit igång ”Språkstart” med framgång. Härnösands kommun är ett gott exempel i detta arbete och i Danmark finns goda förebilder.

Nu föreslår Regeringen i höstbudgeten dels fortsatt satsning på Bokstart dels vill man inrätta ett Läsråd för att förbättra barns och ungdomars läsning.

Barnen är vår framtid! De är värda att få se framtiden an med förhoppningar, positiv tilltro för sina egna möjligheter och drömmar! Det är vi vuxna, även vi i Falkenbergs kommun, som ska ge dem förutsättningarna och möjligheterna. Vi måste säga ja!

GunMarie Stenström