Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyrkan står inte och faller med de politiska partiernas företrädare, skriver insändarskribenterna.
Kyrkan står inte och faller med de politiska partiernas företrädare, skriver insändarskribenterna.

Lämna partierna utanför kyrkan

Svenska kyrkan är och skall vara öppen för alla, oavsett partisympatier.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vi förtroende valda kan det demokratiska arbetet” och ”Diskvalificeras vi som är kristna och tillhör ett politisk parti

Möjligheten att engagera sig i församlingarnas verksamhet och i dess beslutsfattande organ är något vi ska värna om och uppmuntra. Svenska kyrkan är och skall vara öppen för alla, oavsett partisympatier. Det stora problemet uppstår när politiska partier, oavsett om beteckningarna är S, C, SD eller något annat, vill fatta beslut och forma Svenska kyrkan efter politiska ideologier. Ordningen att sekulära partier har direkt påverkan på ett fritt religiöst samfund är världsunik, och inte värdig en kristen kyrka.

Centerpartiets Ulla Rickardsson och Stig Agnåker (HN 26/8) betonar vikten av de förtroendevalda i kyrkan. Markus Svensson (HN 26/8) frågar sig om kristna partitillhöriga är diskvalificerade från att delta i kyrkans beslutsfattande.

Men båda insändarna missar poängen.

Kyrkan står inte och faller med de politiska partiernas företrädare. Bland de partipolitiskt obundna grupperna finns gott om engagemang, erfarenhet och kompetens att hantera kyrkans samtliga frågor.

Flera partier har redan lämnat kyrkopolitiken, och många partipolitiskt aktiva har i stället valt att engagera sig i fristående nomineringsgrupper. Det har knappast varit svårt att finna personer som vill ställa upp, och i Falkenbergs pastorat är det Frimodig kyrka som har flest kandidater till kyrkofullmäktige.

Vi i Frimodig kyrka vill se levande församlingar som frimodigt förkunnar evangeliet och välkomnar människor in i församlingarnas gemenskap. Vi vill att beslut ska fattas på grundval av Jesus Kristus som Kyrkans Herre och kyrkans egen bekännelse – inte sekulära ideologier!

Markus Jullander

Per Engström

Frimodig kyrka

i Falkenbergs pastorat