Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Cecilia Widegren (M) och Jörgen Warborn (M).

Lägre skatt med borgerlig budget

Det ska alltid löna sig att anstränga sig.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Årets fattigaste månad avrundas traditionsenligt med årets mest efterlängtade lön. Denna gång är det mer pengar att lägga i plånboken än vanligt tack vare Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget.

Riksdagen röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget för år 2019. Det är en budget som bygger på en tydlig arbetslinje. Det ska alltid löna sig att anstränga sig. Till skillnad från den rödgröna regeringen sänker vi skatter brett och främst för dem med låga inkomster. Årets fattigaste månad har mer pengar i lönekuvertet än vanligt.

Bland förslagen som genomförs med vår budget kan nämnas att vi tillför resurser för fler poliser och stärkt försvar. Vi kortar vårdköerna och ökar tillgängligheten genom att återinföra kömiljarden. Klimatbiståndet utökas och fler laddstolpar ska byggas. För att förbättra integrationen utökar vi samhällsorienteringen och inför obligatorisk språkförskola för nyanlända barn. Vi stärker undervisningstiden i skolan och föreslår fler kvalificerade lärare till utsatta områden. Tullverket tillförs ytterligare resurser och befogenheter för att bättre kontrollera landets gränsövergångar. Man ska kunna bo och arbeta över hela landet. Därför fryser vi överindexeringen av bensinskatten och gör verklighet av det utlovade krisstödet till lantbruket.

Men huvudlinjen i vår budget handlar om att stärka arbetslinjen. Januari brukar benämnas ”årets fattigaste månad”. I år kommer dock årets fattigaste månad innebära 200 kronor mer i plånboken för den som har en genomsnittslön. En barnmorska får upp till 500 kronor mer och en undersköterska får 180 kronor mer i plånboken. Fler än fem miljoner av landets löntagare och fler än två miljoner av landets pensionärer får sänkt skatt under året. Med övergångsregeringens budget hade de som arbetar och de pensionärerna med lägst inkomster inte fått en krona mer i plånboken. Detta är exempel på när politik gör förändring på riktigt. Det ska alltid löna sig att anstränga sig.

Cecilia Widegren (M)

Skattepolitisk talesperson

Jörgen Warborn (M)

Riksdagsledamot