Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Komjölk är inget som avgör någon större del av en människas livskvalité, varken åt det bättre eller det sämre hållet, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Komjölk är inget som avgör någon större del av en människas livskvalité, varken åt det bättre eller det sämre hållet, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lägg av med mjölkpropagandan

Det finns ingenting som säger att barn måste dricka mjölk för att bli starka.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Tvinga inte barnen dricka blaskig mjölk"

Att påstå att ett barns kost är näringsfattigt för att barnet "inte får dricka mjölk" är en myt. Det finns ingenting som säger att barn måste dricka mjölk för att bli starka. Om mjölk är det enda sättet ett barn får i sig någon näring är det nog kosten som behövs se efter – inte måltidsdrycken.

Det finns en anledning till varför många är laktosintoleranta - komjölk är inte till för vuxna människor. Den högre toleransen har utvecklas genom tiderna. Bebisar har ett naturligt enzym som bryter ned laktosen, vilket gör att bebisen i fråga klarar av den naturliga laktosen från mamman. När en bebis har slutat amma behöver barnet inte längre någon modersmjölk - så varför dricka en annan arts kroppsvätska?

Komjölk är inget som avgör någon större del av en människas livskvalité, varken åt det bättre eller det sämre hållet. Vill en dricka mjölk trots de skyhöga co2-utsläppen och separationen från kalven och den tvångsinsaminerade kvigan är det en helt annan femma.

Barn uppmuntras att dricka mjölk på alla håll och kanter. Hade barn vetat mer om vad som pågår bakom kulisserna hade de kanske tänkt annorlunda. Med rätt information och fler alternativ hade unga själva kunnat välja vad som är rätt för dem.

Läser du artiklar om mjölk från en neutral källa får du veta att mjölk varken förbättrar eller försämrar skelettet. Ett högt intag av komjölk kopplats till ökning av bröst- äggstock- och prostatacancer. (PCRM.org)

Självklart finns det hälsofördelar med att inta komjölk, men nackdelarna som syns genom etisk-, hälsa- och miljösyn borde få folk att tänka om.

#intedinmjölk