Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mindre bemedlade ska också kunna ha ett drägligt boende. Bild: Rebecka Kvint
Mindre bemedlade ska också kunna ha ett drägligt boende. Bild: Rebecka Kvint

Lägenheterna bör i första hand gå till Varbergsbor

Sänk hyrorna i hyresrätter och låt Varbergsbor flytta in, anser insändarskribenten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Bostadsrätter och hyresrätter behöver inte utesluta varandra. Om byggherrar och entreprenörer vill bygga bostadsrätter och sälja dyrt så låt dem göra det. De som har råd att köpa kan göra det. MEN de mindre bemedlade ska också kunna ha ett drägligt boende och där kan ledningen för Varbergs Bostad, som ägs till hälften av Varbergs kommun, ordna det på ett ENKELT sätt.

1a: Varbergs Bostads lägenheter ska i första hand gå till personer som redan nu bor, jobbar och är skrivna i Varberg. Kölistan måste därför ändras, så att folk utifrån som står på kö, endast har chans på var fjärde/femte lägenhet som blir ledig. En pensionär som arbetat hela sitt liv i annan stad och vill flytta (tillbaka) till Varberg ska inte ta boende från de unga som vill stanna i Varberg och bo kvar här efter skol- eller utbildningstid eller från dem som får arbete här och behöver som yngre eller ung ett boende.

1b: Hyrorna ska sänkas så att de egna invånarna, speciellt de unga, ska kunna bo i hyreslägenheterna. Varbergs Bostad behöver inte ha som mål en ohövligt hög vinst.

2: Utveckla kollektiva hyreslägenheter, istället för att som nu, sälja av de som finns. Äldre personer som bor i hus ska kunna sälja husen till behövande unga familjer, sätta in en summa i den kollektiva lägenheten och bo där med rimligt låg hyra (annars säljer de inte). Dessa personer, invånare och skrivna i Varbergs kommun, ska också ha förtur till de kollektiva hyreslägenheterna. Insatsen är ju bra pengar som Varbergs Bostad kan använda till underhåll och nybygge, snarare än att de ska ta från de ohyggligt höga hyror som nu är fallet.

Detta kan låta auktoritärt och styrande, men inte är det rimligt att de kommunala hyresfastigheterna byggs och tillämpas i första hand för en ökad inflyttning. Nog måste politikerna först se till att de som redan bor här har boende. Varbergs politiker föregår inte med gott exempel. Inte heller vi i de äldre generationerna. Girighet och själviskhet går före i hyresplanering och husförsäljning och lämnar den yngre generationen till frustration. Detta kan också bidra till de många skilsmässor, med påföljd att ännu fler lägenheter efterfrågas.

Citat från Moa Martinssons beskrivning av Sverige för ett hundra år sedan: Måtte den barmhärtighet som har med förnuft att göra snart komma till människorna (till de styrande och till oss andra).

Ingela Strandvik

PS (Det vore intressant om HN skulle kunna ge statistik kring vem som flyttat in till de nya dyra lägenheterna på Sörse. Förmodligen inte många unga eller Varbergsbor)