Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyrkskatten ska finansiera kyrklig verksamhet

Önskar kyrkoherden stödja XR bör han ta pengar ur egen ficka.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Som medlem i Svenska Kyrkan och Varbergs församling förutsätter jag att kyrkskatten finansierar kyrklig verksamhet och i det kan ingå julklappar till de anställda. Jag har dock svårt med att förstå att det är församlingens uppgift att finansiera radikala anarkistiska organisationer som XR (Extinction Rebellion), även om deras mål är att påverka klimatdebatten. Organisationens metoder har formen av psykisk terror av civilbefolkningen. Det strider mot mina kristna värderingar avseende medmänsklighet. Önskar kyrkoherden stödja XR bör han ta pengar ur egen ficka och ej av församlingens medel. l London har XR blockerat tunnelbanan och pendeltågen under rusningstid vid ett flertal stationer. Blockerat broar över Themsen och trafiken kring Londons Flygplatser mm XR:s systerorganisation XR-animal (En djurrättsorganisation) vars mål är att få alla att bli vegetarianer har blockerat Londons kött- och fiskmarknader. Londonborna förstår inte aktionerna som skapar kaos och oreda för vanligt folk och drar undan polisresurser från brottsbekämpningen. De är också helt oförstående till aktionerna mot kollektivtrafiken det miljömässigt bästa transportmedlet.

Engelsk Press har kallat XR:s aktioner för aristokratins krig mot vanligt folk då en stor del av de som häktas för aktionerna kommer från den miljön. Ärkebiskopen i England som är för en lösning av klimatkrisen har tagit avstånd från XR-aktioner.

Min fråga till Biskopen i Göteborgs Stift är hur Svenska Kyrkan ställer sig liknande aktioner från XR sida i Sverige. Min fråga till kyrkofullmäktige i Varberg är hur ni i framtiden kan förhindra att inte gåvor skänks till organisationer som saknar anknytning till den kyrkliga verksamheten.

En församlingsmedlem som dagligen följer de engelska tv-nyheterna och som tror att klimatfrågan inte gynnas av XR:s aktioner.