Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför vill vi kämpa för en kyrka fri från politisk styrning? Svaret finns i denna text! skriver debattören. Bild: Pernilla Dahnberg
Varför vill vi kämpa för en kyrka fri från politisk styrning? Svaret finns i denna text! skriver debattören. Bild: Pernilla Dahnberg

Kyrkokampen 2.0

Sådan ser verkligheten ut för de som vill följa Kristus hela vägen, skriver Per Engström, VDM Prost, Frimodig kyrka.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Kvinnor och lekmän bör aldrig tiga i församlingen

”Vägen till det totalitära samhället går genom de små stegens tyranni, en slingrande och för de flesta osynlig väg tills det är för sent”

Med din gamla anekdot från 1942 om prästen och kyrkfönstren vill du genom ”quilt by association” få oss att tro att denna präst har återuppstått och lever än i dag fast här.

Låt mig också göra en historisk tillbakablick, fast det bjuder mig emot att berätta om Centerpartiets historia i en inte alltför avlägsen tid. På 1930-talet hette Centerpartiet Bondeförbundet och det var inte grönt utan brunt. I Mattias Tydéns och Ingvar Svanbergs bok ”Sverige och förintelsen” (1997) kan man läsa att Bondeförbundet utmärkte sig framför andra partier när det gällde rasbiologi och band till de nationalsocialistiska idéerna. Maud Olofsson lovade när hon blev partiledare att skriva en vitbok som skulle göra upp med partiets förflutna.

Den hade ännu inte kommit 2018 enligt journalisten Margit Silberstein. Betyder nu denna mörka historia att man delar dessa åsikter och idéer i dag? Absolut inte, det vore ju en förfärlig och dessutom uppenbar lögn!

Men Maria du tvekar inte till att förflytta dåtid till nutid utan att nämna att det är lögn.

Yngve Kalins lista om välsignelse av samkönade par samlade 427 underskrifter av präster. Det fanns en legitim oro hos många, som förstod vad nästa steg skulle bli och vi fick rätt när kyrkomötets politiska majoritet fyra år senare röstade igenom samkönade vigslar. Då försäkrade man att ingen skulle tvingas handla mot samvete och övertygelse grundad i Bibelns ord att äktenskapet är en förening mellan man och kvinna, men se nu är det högaktuellt att i årets Kyrkomöte svika det löftet också.

Sedan tar du upp ett djupt trauma jag varit med om och som jag inte önskar någon.

Övergreppet då en reporter ”under cover” från SVT:s Uppdrag granskning tar kontakt med mig för att be om ett själavårdande samtal. Två gånger möts vi i samtal som liknas vid bikt där han övertygande låtsas be om hjälp med det som plågar honom.

Med dold bild och ljudinspelning låter han mig intet ont anande be för honom i sin nöd.

Så gör vi präster för alla som önskar det, precis som Jesus frågade människor som sökte upp honom ”Vad vill du att jag ska göra för dig?” Det var inte alls märkligt agerat då vi präster av Jesus fått uppdraget att i hans namn be, hjälpa och upprätta en människa.

Sedan fick alla vi som SVT ”valt ut” för denna behandling, klart för oss att det bara var präster från Frimodig kyrka och inga andra. Vi kan inte styrka det men misstanken gror att det var av dunkla skäl. Ärkebiskopen Janis Vanags i Lettland som jag träffat genom våra hjälpsändningar dit under 26 år berättade hur de som präster förföljdes av Sovjetstaten. En gång var de i skogen och låtsades plocka svamp och bär för att få tala fritt utan att bli avlyssnade, då plötsligt KGB dök upp och grep dem. Då förstod de att en av dem var angivare. Sådan ser verkligheten ut för de som vill följa Kristus hela vägen.

Varför vill vi kämpa för en kyrka fri från politisk styrning? Svaret finns i denna text!

Per Engström

VDM, prost

Frimodig kyrka

Svar

från Maria Haldesten:

Per Engström tycker inte att homosexuella skall få gifta sig. Och han ber om bot för en homosexuell man. Att det senare avslöjas i TV beskriver han som ett trauma – för honom själv.

Hur självupptagen får man bli? Inser inte Per Engström vilka trauman präster som han kan orsaka för en människa som råkar älska en människa av samma kön? Homosexualitet är inte en sjukdom!

Att jobba med dolda kameror för att avslöja sanningar är en väl etablerad metod i Uppdrag Gransknings arbete. Det vet alla. Både tittare – och den uppsjö av politiker och tjänstemän som blivit avklädda.

Därför blir det fullkomligt bisarrt när Per Engström visar sig vara en konspirationsteoretiker av rang – och spekulerar kring KGB-metoder och om han angivits av någon.

Per Engström säger sig vilja ”följa Kristus hela vägen”.

Men vad säger då kyrkans lära om att ta ansvar för sina handlingar?

Läsarna bör även få veta att Per Engström först försökte dölja att hans tidigare insändare var skrivet av en kandidat för frimodig kyrka. HN tvingades påpeka att man, i en valdebatt, inte får dölja vilka man representerar.

Och nu försöker Per Engström förleda läsarna/väljarna att tro att det var ledarredaktionen som ville lyfta frågan om hur präster förhöll sig till nazismen. Det var tvärtom!

Men det finns de facto en del skamlig byk inom svenska (och tyska) kyrkan. Därför tvingades jag påpeka jag att det på varje Dietrich Bonhoeffer tyvärr även finns en Hilding Malmgren. Den senare var bland de värsta. Men i Göteborgs stift fanns det nazismvänliga grupperingar – kopplade till den schartauanska grenen av gammalkyrklighet.

Hur förkastligt vissa folkvalda agerade under 30-talet finns offentliga handlingar och protokoll som kan visa. Men ännu större öppenhet vore befriande och upplysande - från alla håll. Det är så vi lär av historien.

Det finns präster som var och är hjältar. Det finns präster som tar kärleksbudet på allvar, som ser att det omfattar alla. Och så finns det raka motsatsen. Det finns präster som vill snäva in och köra bögar och kvinnor på porten. De olika sorterna finns på olika vallistor. Var noga med vem du väljer.

Maria Haldesten

Politisk redaktör