Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En demonstration för kvinnlig rösträtt i New York 1848.
En demonstration för kvinnlig rösträtt i New York 1848.

Kvinnlig rösträtt – 100 år!

Det jämställda samhället ligger fortfarande vid horisonten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I delstaten Wyoming USA tog man ett drastiskt och förmodligen praktiskt beslut år 1869. Wyoming var en cowboystat med starkt kvinnounderskott. Det gick sex cowboys på en kvinna. För att locka kvinnor att flytta till Wyoming beslutades om Rösträtt för kvinnor ! Sanningen har många ansikten; detta är helt säkert bara ett. Sveriges väg till kvinnlig rösträtt har tagit en annan ordning !

Om vi ser på hur Sverige ligger till när det gäller kvinnlig rösträtt, så var vi sist av de nordiska länderna. Den 26 januari 1921 fattade riksdagen det andra beslutet om kvinnlig rösträtt. Det var en avgörande seger för demokratin, som följde efter en lång och intensiv kamp där många S-kvinnoklubbar var pådrivande.

Att kvinnor fick rösträtt betydde inte, att de också blev invalda i riksdagen. 1922 vara bara fem av de 380 riksdagsledamöterna kvinnor. Lite mer är en procent. Fram till 1970- talet ökade andelen kvinnor långsamt; 14 procent år 1971. Därefter har ökningen skett betydligt snabbare och i dag är det 47 procent kvinnor i riksdagen.

Allt fler inser att varvade listor till allmänna val inte räcker för ett partis trovärdighet. För att forma en politik som representerar både kvinnor och män måste maktfördelningen vara jämställd i alla strukturer, formella som informella. Men framför allt måste ett feministiskt perspektiv bli en naturlig del av alla politiska beslut för att fler kvinnor ska engagera sig politiskt och stanna kvar inom politiken – och för att skapa ett jämställt samhälle.

Stora frågor i S-kvinnors program har blivit verklighet : ny sexualbrottslag, avgiftsfritt screeningprogram för gynekologiskt cellprov i hela landet, hedersbrott som straffskärpning, stärkt skydd mot barn-och tvångsäktenskap och att lärare ska utbildas i sex- och samlevnadskunskap.

Men vi jobbar vidare med full kraft. Hela lönen, halva makten ! Kvinnodominerade yrken är fortfarande lägre avlönade, en historisk kvarleva från en tid då mannen sågs som familjeförsörjare. Metoo-rörelsen. Mäns våld mot kvinnor. Aborträtten hotad i Europa. När vi blickar ut mot vår omvärld, både nationellt och internationellt, måste vi konstatera, att det jämställda samhället fortfarande ligger vid horisonten. Den grundläggande förutsättningen för att lyckas med förändringar är att äga kunskap. Rättigheten till jämställd utbildning för flickor och pojkar är vårt starka ledord.

Internationella kvinnodagen den 8 mars firas med särskild tyngd på kvinnlig rösträtt 100 år och med en tacksam tanke till Clara Zetkin, kvinnorättskämpen och feministen som år 1907 skapade Internationella Kvinnodagen.

S-Kvinnor Falkenberg/Helena Enqvist

LO-facken Falkenberg