Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är av största vikt att lekplatsen byggs på ett sådant sätt att den blir tillgänglig även för personer med rörelsenedsättning, skriver RBU Halland. Bild: Gorm, Kallestad
Det är av största vikt att lekplatsen byggs på ett sådant sätt att den blir tillgänglig även för personer med rörelsenedsättning, skriver RBU Halland. Bild: Gorm, Kallestad

Kunglig lekplats – en lekplats för alla

Tänk på barn med rörelsenedsättning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är med glädje RBU Halland, föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar kunnat läsa att Hertigen av Halland, prins Julian fått en blivande lekplats i dopgåva av Halland. En lekplats som ska byggas på Getterön i Varberg.

RBU Halland vill därför uppmärksamma berörda att tänka på barn med rörelsenedsättning, som är vår medlemsgrupp. Lek är viktig för alla barn, även om man inte kan gå, springa och klättra som de flesta andra barn. Lek är också viktig för utvecklingen. Alla barn har rätt att få vara just barn. Alla barn har rätt att leka och busa, att få känna farten när de gungar, att få kladda ner sig när de gör sandkakor, att få fika på lekplatsen tillsammans med sin familj och sina kompisar.

Därför är det av största vikt att lekplatsen byggs på ett sådant sätt att den blir tillgänglig även för personer med rörelsenedsättning. Då har barnen möjlighet att leka tillsammans med sina kompisar eller syskon som inte har en rörelsenedsättning.

RBU Halland är övertygade om att lekplatser med anpassade lekredskap gagnar den fysiska, psykiska och sociala hälsan hos våra medlemmar, då de ofta blir stillasittande och inte alltid kan delta i samhället på lika villkor som sina jämnåriga kamrater. Barnkonventionen, som nu blivit lag, är tydlig med att alla barn har rätt till ett fullvärdigt liv för att aktivt kunna delta i samhället, samt att de har rätt till lek och fritid.

Vi ser framemot den nya lekplatsen som ska stå färdig inom några år!!!

Maria Norrman

ordförande i RBU Halland föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar