Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Barnteater. Vi ser det som självklart att tillgången till kultur måste finnas över hela Halland, både i städerna och på landsbygden, för både hallänningar och besökare.

Kultur för ett levande Halland

Kulturen kan stärka demokratin.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Kulturen har ett egenvärde som inte enbart kan mätas i pengar. Detta egenvärde är viktigt. Den konstnärliga friheten är en förutsättning för den kreativa processen, för ifrågasättande och för att skapa konst och kultur av hög kvalitet. Att garantera denna frihet är politikens viktigaste uppgift.

Det hindrar inte att kulturen också är till nytta på andra områden. Kulturen kan stärka demokratin, utveckla vårt språk, skapa jobb, bidra till att en ort blir attraktiv eller förbättra människors hälsa. Det är ytterligare argument till varför vi anser att kulturen ska få offentligt stöd och vara tillgänglig för alla.

Tillgången till kultur är viktig oavsett var i livet man befinner sig, både att ta del av men också att själv kunna vara med och skapa. Kulturen kan hjälpa oss att få nya perspektiv på våra egna liv, kanske till och med att förändra oss själva och samhället. Vi ser det som självklart att tillgången till kultur måste finnas över hela Halland, både i städerna och på landsbygden, för både hallänningar och besökare.

Bredd och spets är inte varandras motsättningar, tvärtom. Professionella och amatörer, yrkesfolk och fritidsskapare, är varandras förutsättningar. Ett brett allmänt intresse ökar förutsättningarna för att konstnärer kan utvecklas än mer. Och duktiga konstnärer breddar intresset för att ta del av konsten.

Vi är övertygade om att kultur som möjliggör möten och låter olika erfarenheter och åsikter komma till uttryck har en långsiktigt helande och sammanhållande inverkan. Den stärker demokratin, sammanhållningen och tilliten i samhället.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tog över 2014 har investeringarna i kulturpolitiken ökat. Vi vill fortsätta och utöka satsningen på kulturen

Alla medborgare ska ha både rätt och reell möjlighet att ta del i kulturen, både som åskådare och kulturskapare. Det är en fråga om rättvisa och jämlikhet.

Maud Lanne (S)

Camilla Gustafsson (S)

Conny Carlsson (S)

Christina Nilsson (S)