Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även om restaureringen är på gång så går det mycket väl att lyfta ut inglasningen vid entrén och låta kyrkorådet ompröva den åtgärden, skriver insändarskribenten. Bild: Jesper Jäger-Ärlestad
Även om restaureringen är på gång så går det mycket väl att lyfta ut inglasningen vid entrén och låta kyrkorådet ompröva den åtgärden, skriver insändarskribenten. Bild: Jesper Jäger-Ärlestad

Kritiken handlar inte om att det ska renoveras

Det är ingreppet i arkitekturen det handlar om.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Församlingen står på sig – bygget inleds inom kort"

I en artikel om restaurering av S:t Jörgens kapell påstås bland annat att Jörgen Ehn, Eva Berntsson Melin samt undertecknad, Carl-Åke Carlsson, kritiserar byggplanerna.

Det är inte sant! Tvärtom!

Självklart så måste en byggnad hållas i värdigt skick. Så har också skett fortlöpande under de 50 år som den funnits. Bland annat har taket renoverats flera gånger och fönster har bytts.

Att nu utföra en mer genomgripande renovering efter alla dessa år är ett utmärkt beslut!

Men det var inte själva renoveringen som varken Eva Berntsson Melin, Jörgen Ehn eller jag kritiserade i våra insändare.

Det är själva ingreppet i arkitekturen som kritiseras! Nämligen att omkullkasta hela tanken bakom arkitekten Jörgen Ehns entréingång.

Dessutom vore det också enligt min mening förnuftigt att anlita Jörgen Ehn för konsultation redan i samband med tillbyggnaden av Birgittakapellet för några år sedan. Att han numera inte är verksam är inget skäl. Han skulle mycket väl kunna tillfrågas om tankarna om tillkomsten av kapellet och på så sätt bli delaktig i processen. Ingen annan än konstnären själv skall göra ingrepp i det egna konstverket.

Jag tycker att det är respektlöst och nonchalant av Varbergs församlings kyrkoråd att bete sig så mot Jörgen Ehn.

Även om restaureringen är på gång så går det mycket väl att lyfta ut inglasningen vid entrén och låta kyrkorådet ompröva den åtgärden och på så sätt diskutera andra lösningar.

Carl-Åke Carlsson

Kyrkogårdschef i Varbergs församling 1973 - 2012