Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Trots att mammografin blev
Trots att mammografin blev "gratis" 2016 har detta inte lett till att fler kvinnor gått på undersökningen, skriver debattörerna. Bild: Christine Olsson/TT

Kristdemokratisk politik ger bättre cancervård

Allt som är viktigt kan inte vara avgiftsfritt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Mammografi borde fortsätta vara gratis!"

Mammografi är otroligt viktigt. Allt som är viktigt kan dock inte vara "gratis", eller avgiftsfritt som vi kallar det. Det är skattebetalarna som betalar. Självklart skall ingen behöva avstå mammografi av ekonomiska skäl. Men det finns olika sätt att säkerställa att alla har råd. Vi kristdemokrater ser hellre att människor får mer pengar i plånboken än att allt blir avgiftsfritt. Därför sänker vi skatten för alla och stärker ekonomin för de med de lägsta inkomsterna i vårt budgetförslag i Sveriges riksdag. Detta är rakt motsatt väg mot den som (S) valt då de sänker skatten för dem med de högsta inkomsterna, genom slopandet av värnskatten.

Kristdemokraterna satsar där det gör skillnad. Vi har infört den nationella cancerstrategin och därtill 500 mkr årligen till regionerna för att utveckla cancervården. Det är mycket framgångsrikt.

Därutöver ger vi fler miljarder än regeringen till sjukvård i vårt budgetalternativ.

Däremot har vi sedan flera år tillbaka sagt nej till regeringens "gratissatsningar". Exempelvis "gratis" mammografi. Trots att mammografin blev "gratis" 2016 har detta inte lett till att fler kvinnor gått på undersökningen.

Däremot har antalet kvinnor som inte kommer på sitt bokade besök ökat. Förr avbokades besöket då det kostade att inte dyka upp. Nu ser vi ökade kostnader för regionerna samt en ökad press på mammografimottagningarna att hinna utföra screening i tid. Man kommer inte på bokad tid och kräver en ny. Fler än tidigare upptar nu oftare två tider än en. Däremot är regionerna fria att använda alla tilldelade skattemedel de får med vår budget på det sätt de önskar. Exempelvis kostnadsfri mammografi eller att anställa ytterligare personal.

Genom sin insändare försöker Socialdemokraterna att skyla över att rekordmånga kvinnor får vänta olagligt länge på specialistvård eller operation i vårt land. Det är genant att se hur de väljer att komma med grundlösa anklagelser istället för att ta sig an vårdens verkliga problem.

Larry Söder (KD)

riksdagsledamot

Benny Strandberg (KD)

regionråd

Georgia Ferris (KD)

ordf. Patientnämnden

Johnny Rosenberg Bodmar (KD)

1:e vice ordf. Ambulans, diagnostik & hälsa

Lars Gustafsson (KD)

ordf. Psykiatrinämnden