Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid 74 slutar kallelserna till mammografi komma. Då får man ordna det på egen hand om man vill fortsätta. Bild: Christine Olsson/TT
Vid 74 slutar kallelserna till mammografi komma. Då får man ordna det på egen hand om man vill fortsätta. Bild: Christine Olsson/TT

Krångligt när vi äldre vill fortsätta mammografin

Är detta en besparing för Regionen?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tidigare fick alla kvinnor en vänlig inbjudan till mammografiundersökning vartannat år. Det var viktigt att bröstcancer upptäcktes på ett tidigt stadium. Nu, när vi passerat 74-årsgränsen, har vi blivit strukna ur registret. Men det rapporteras då och då om att bröstcancer ökar bland äldre.

När vi då tar ett eget initiativ till fortsatt mammografi, måste vi först få en tid på en läkarstation för en okulärbesiktning, för att eventuellt få en remiss, trots att det verkar, som om dom har tillräckligt att göra ändå, av väntetiderna att döma. Det är ju inte så svårt att förstå, att det blir allt färre som gör sig detta besvär, då de ofta är beroende av att någon hjälper till med transporten. Alla har ju inte bil och kan köra längre.

I många sammanhang tycker man sig märka att gamla människor mest är till besvär. Beskrivningen ovan är ett tydligt exempel. När det nu krävs dubbla läkarbesök och följaktligen dubbla transporter, med åtföljande dubbla kostnader, är det ju inte konstigt att besöken blir färre. Är detta en besparing för Regionen?

Eia Olofsson