Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att minska mängden kött i skolbespisningen och kräva intyg för allergier och specialkost är inget som minskar kvalitén, men det minskar kostnaderna, skriver Emily Crowe (KD) och Georgia Ferris (KD). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kostnaderna ska minskas –inte kvalitén

När ungdomar strejkar för klimatet är det naturligt att även skolmaten blir klimatsmart.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Maten är värdelös och jag vill ha mer kött"

Skolelever är i dag väldigt medvetna om hur vår livsstil påverkar vår omvärld, vilket ger hopp för framtiden. Vi har i dagarna kunnat läsa i Svenska Dagbladet om hur Amazonas brinner bland annat på grund av svensk köttkonsumtion. Regnskogen avverkas för att bereda betesmark för nötkreatur. Samtidigt trängs ursprungsbefolkningen undan och jordens lungor blir känsligare för bränder.

Falkenbergs kommun är ett föredöme när det gäller hållbarhet, och maten som serveras är i stor utsträckning ekologisk och svensk. Skolmaten är dessutom näringsriktig och anpassad för växande elever. Allt detta får våra barn serverat. Att välja andra alternativ på stan garanterar inte samma näringssammansättning, eftersom gatukök och kyldiskar inte är menade att fylla samma funktion som skolans restauranger.

Vad är bra mat? Här verkar det råda delade meningar, men att minska mängden kött i skolbespisningen och kräva intyg för allergier och specialkost (som det i nuläget finns förslag på) är inget som minskar kvalitén, men det minskar kostnaderna. Detta gör att våra gemensamma resurser räcker till mer, samtidigt som maten i större utsträckning anpassas till moderna barns värderingar. Det är inte bara smart, det är klimatsmart!

Emily Crowe (KD)

Georgia Ferris (KD)