Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Koppla inte samman demokrati och liberalism

Olika begrepp.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Liberalerna och liberalismen är i fokus just nu. Det är lätt att anamma begrepp som liberal demokrati om man inte tillräckligt tänkt till. Så också jag fick mig en tankeställare när jag läste en debattartikel i Aftonbladet den 19 mars av Olof Ruin professor emeritus i statskunskap vid Stockholms universitet. Han ser en fara att man kopplar samman demokrati med liberalismen. Man talar om liberala demokratier. Det är två olika begrepp och skall inte kopplas samman skriver Olof Ruin.

Hans slutsats blir som Herbert Tingsten en gång sa: ”Man bör betrakta demokrati som en överideologi som kan inrymma många ideologier. Den skall däremot lika lite kopplas samman med liberalismen som med konservatismen eller socialismen och ännu mindre med något som vetter mot nationalismen. Man skall inte ge dagens populistiska strömningar någon förevändning för att börja tala om nationell demokrati.”

Med hänvisning till ovanstående farhågor vill jag peka på SD:s principprogram. Där står att läsa ” SD ser nationalismen som det enskilt viktigaste verktyget i arbetet med att bejaka den gemensamma identiteten och samhällets inre solidaritet.”

Vidare kan man läsa ”SD:s nationalism är demokratisk .........och menar att demokrati och nationalismen kompletterar varandra.”

Deras ideologi tillsammans med uttalanden som nyligen gjorts av partitoppar inom SD ”islam är en avskyvärd religion” som ju är en krigsförklaring mot alla muslimer visar att SD är ett nationalistiskt och rasistiskt parti i paritet med nazism.

När man, om man i Sverige börjar tala högt eller lågt om nationell demokrati eller demokratisk nationalism är demokratin på utdöende.

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg