Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Något så naturligt som mens ska inte vara tabu, skriver Linnea Sandahl (MP). Bild: Jessica Gow/TT
Något så naturligt som mens ska inte vara tabu, skriver Linnea Sandahl (MP). Bild: Jessica Gow/TT

Konstnärlig gestaltning är en del av vår demokrati

Linnea Sandahl (MP): Menskonst har sin naturliga del i samhället.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "SD vill mota bort provocerande offentlig konst"

När jag läste om SDs förslag om att ändra kommunens riktlinjer kring konstnärlig gestaltning blev jag förfärad. Att ”all utsmyckning ska vara av positiv snarare än provocerande slag" antyder att samtidskonst måste se ut på ett visst sätt för att vara accepterad. Att gå in och styra vad som är acceptabel konst är ett angrepp mot demokratin. Vår demokrati.

Det var nationalekonomen John Maynard Keynes som efter andra världskriget formulerade principen om armlängds avstånd. Det handlar om att politiken ska ta beslut om anslag till konst och kultur, men inte om det kulturella innehållet. Politiken ska hålla sig på en armlängds avstånd i från konsten. Detta är viktigt för konstnärers och samhällets yttrandefrihet och demokrati. Likväl som politiker överlåter till sakkunniga och anställda att bestämma hur de ska sköta sina jobb ska politiker inte styra konsten och det kulturella arbetet.

Konst och kultur handlar om mycket, det finns många olika varianter och inriktningar och det måste det få göra. Konst kan lära, utmana, vara jobbig eller vacker. Konst kan hjälpa till att uttrycka världsaktuella händelser, formulera saker som är för svåra att prata om och belysa frågor från nya perspektiv. Konst kan väcka känslor, sorg som glädje. Konst måste inte vara allt detta och inte samtidigt. Men konst ska ha möjligheten att ta vilken riktning som helst. Och ingen politiker ska styra konsten och kulturen. Det är inte politikernas roll att avgöra vad som är ”bra”, ”dålig” eller acceptabel konst. Konstnärer måste få verka och sköta sitt jobb utan att politiker blandar sig i.

Kanske är samtidskonst besvärlig för SD just för att den utmanar och utvecklar samhället. SD tycker att menskonst är ett skräckexempel som inte hör hemma i samhället på skattebetalarnas bekostnad, medan jag tycker att just den ståndpunkten visar hur mycket menskonst faktiskt behövs. Något så naturligt som mens ska inte vara tabu. Konst kan bidra till att utmana och väcka viktiga frågor och på så sätt utveckla samhället. Som jag ser det har menskonst därför sin självklara plats i samhället.

Men, återigen, det är inte upp till mig, Erik Hellsborn eller någon annan politiker att styra konsten och kulturen. Konst och kultur är avgörande för demokratin och det är därför viktig att vi redan nu reagerar när SD börjar luckra upp vår demokrati och yttrandefrihet. Principen om armlängds avstånd är viktig att försvara.

Linnea Sandahl (MP)