Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Konstnären Carolina Falkholts blå jättepenis på en husfasad i Stockholm målades över efter bara en vecka. Bild: Pontus Lundahl/TT

Konsten inte helt fri

Censur för sådant som några tycker provocerar för mycket förekommer naturligtvis.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Kulturpolitiken ska inte stå över demokratin"

Felet med Hellsborns motion om konst är inte att han tycker den bör begränsas generellt. Det gör den redan och censur för sådant som några tycker provocerar för mycket förekommer naturligtvis. Ingen tillåts publicera vad som helst i det offentliga rummet i någon kommun, gissar jag. Vissa skillnader förekommer dock. I Stockholm dök det upp en erigerad blå penis på en laglig gatukonstvägg men bara i en vecka. Omöjligt i Varberg, eller kanske något att fundera över när Västerport ska smyckas? Så prat om att konsten är fri och måste få provocera, nja i verkligheten och i det offentliga tyvärr bara till en viss gräns. Precis som inte ordet är helt fritt i allas rum. Privat rum är dock något helt annat.

Nej felet med Erik Hellsborns förslag är att han pratar som om alla upplevde ett konstverk på samma sätt. Vi är inte lika vana att bedöma bildkonst men det funkar som med musik. Fråga varbergarna vilken musikartist de upplever positivt och du får allsköns olika svar alltifrån Canibal Corpse till Robert Schuman. Vet du vad som är ett par snygga skor för alla och envar också, Erik? Konstnären Lars Wilks provocerade många muslimer med sina avbildningar av Muhammed. Kanske du i detta fallet likt många Sverigedemokrater välkomnar den typen av provocerande konst men förbannar den som provocerar just dig själv? Varken konsekvent eller korrekt. Vill man ge sig in i leken måste man själv tåla den.

Personligen tycker jag det skulle vara trevligt om människor i allmänhet tränades mer i att se på och kanske utöva konst så att gränserna för det tillåtna kunde flyttas ut lite och svenska kommuner blev aningen mer varierade och fantasifulla.

Paul